Latvijas jaunieši piedalās starptautiskā mākslas trennālē Tallinā

Tallinā līdz šā gada 14. jūnijam apskatāma starptautiska laikmetīgās mākslas triennāle jauniešiem "Eksperimenta!". Tas ir nozīmīgs jauniešu laikmetīgās mākslas notikums, kas iekļaujas Tallinas kā Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmā un pulcē vairāk nekā 800 dalībniekus no 13 valstīm un piedāvā jauniešiem starptautiskai publikai parādīt savus mākslas darbus ar līdzīgiem spēles noteikumiem kā profesionālajās mākslas izstādēs.

Latvija triennālē „Eksperimenta!” piedalās, izstādot 35 jauno autoru - Latvijas mākslas skolu audzēkņu - darbus, kuri interpretē tēmu „Mana domu, ideju un attiecību telpa– noslēgta? aktīva? provocējoša?” Jaunie mākslinieki ir no Bolderājas Mūzikas un mākslas skolas, Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas, Jūrmalas mākslas skolas, Liepājas Mākslas vidusskolas, Madonas Mākslas skolas un Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolas.

Latvijas ekspozīcijas novatorismu un kvalitāti jau atzīmējuši starptautiskie mediji. Laikrakstā “The Baltic Times” ekspozīcijai veltīti vārdi „sevišķi spēcīga”, vairākus Latvijas ekspozīcijas darbus nosaucot par izciliem. Jau pirmajās izstādes dienās „Eksperimenta!” Latvijas ekspozīciju apskatīt ieradās vairākas pedagogu un skolēnu grupas no Latvijas.

Vairāk kā 400 mākslas darbi, kuru autori ir jaunieši no Dienvidkorejas, Kanādas, Islandes, Turcijas, Īrijas, Portugāles, Slovēnijas, Igaunijas, Krievijas, Somijas, Vācijas, Lietuvas un Latvijas “ieņēmuši” 2000 kvadrātmetrus plašo Tallinas Dziesmu svētku paviljonu, Marjamae pili, kā arī izstāžu zāļu ārtelpu.

““Eksperimenta!” ir vieta, kur tiek lolots radošums, vieta kur izpausties brīvām domām un spožām idejām. Organizējot izstādi, mēs vēlamies aicināt jauniešus ieraudzīt ierosmes saviem darbiem gan ikdienas, gan globālās problēmās, atraisot radošas domas. Triennāle jaunajiem māksliniekiem piedāvā iespēju uzsākt dialogu ar viņiem apkārt notiekošo un padarīt redzamas savas idejas arī citiem. “Eksperimenta!” sākas Tallinā, kas šogad ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, un nākotnē plāno veidot to kā lielāko jauniešu laikmetīgās mākslas notikumu pasaulē,“ saka Anneli Kostere, trienniāles direktore.

2011. gada triennāles tēma ir “Telpa”, kur katras dalībvalsts kurators tika aicināts radīt savu nacionālās idejas koncepciju un izvēlēties mākslas darbus izstādei. Kopīgais nosacījums autoru izvēlē dalībai “Eksperimenta!” bija arī autoru vecums – 14-19 gadi.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais