Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Imants Lancmanis stāstīs par Liepājas arhitektūras radītāju Paulu Maksu Berči

© Kaspars Krafts, f64

Turpinot mākslas tikšanās ciklu „Eiropas gadalaiki: pavasaris”, 18. aprīlī pulksten 18 Eiropas Savienības mājā (Aspazijas bulvārī 28, Rīgā) notiks pasākums, kurā mākslas doktors Imants Lancmanis stāstīs par Liepājas arhitektūras radītāju Paulu Maksu Berči.

15. martā klajā nāca Imanta Lancmaņa grāmata „Pauls Makss Berči. Liepājas arhitektūras pērles”. Paula Maksa Berči arhitektūra izveidoja 19. gadsimta 90. gadu Liepāju par Eiropas pilsētu un arhitektūras pērli. Viņa brālis tajā pašā laikā bija arhitekts Berlīnē. Par to, kā Latvija kļuva par Eiropas arhitektūras „dārzu”, stāstīs un stāstus vizuāli ilustrēs mākslinieks un grāmatas autors Imants Lancmanis. Vakara noskaņu papildinās 19. gadsimta nogales romantisma mūzika, ko spēlēs flautiste Ilona Meija un čellists Ivars Bezprozvanovs.

Paulam Maksam Berči (1840-1911), talantīgajam vācu arhitektam, kurš Latvijā ienāca no Berlīnes pievārtes, bija lemts uzcelt jauno, kapitālistisko, industriālo Liepāju. Reti kāds arhitekts Latvijā ir varējis tādā mērā uzlikt savu zīmogu veselai pilsētai kā Berči. Liepājas modernizētājam ir paveicies, jo viņa radošais mantojums - projekti, meti, skices, korespondence, ko papildina dēla Maksa Teodora Berči materiāli - ir saglabājies pašā Liepājā un dod iespēju izsekot šim varenajam devumam. Tālaika raibo arhitektonisko stilu vidū Berči izdevās saglabāt māksliniecisko patstāvību un radošu garu, kas apvienojumā ar neizsīkstošu enerģiju un milzīgām darba spējām vairāku gadu desmit laikā izmainīja Liepājas seju. Un ne tikai pilsētas nami – Berči un viņa dēlu devums ir liels arī muižu un citu pilsētu būvniecībā gan Latvijā, gan aiz tās robežām.