Piemiņas braucienā no Slobodskas līdz Jūrmalai pieminēs dzejnieku Raini

2011.gada maija otrajā pusē entuziastu grupa no Kirovas pilsētas uz maksiskūteriem veiks motopārbraucienu “Jāņa Raiņa mājupceļš”. Maršruts ilgs 14 dienas, apmeklējot Krievijas pilsētas Slobodsku, Jaroslavļu, Pleskavu, kā arī Latvijas pilsētas – Jelgavu, Jūrmalu un Rīgu.

Motopārbrauciens “Jāņa Raiņa mājupceļš” notiks, ievērojot maršutu, kādā Rainis pirms 114 gadiem tika izsūtīts no Latvijas. Starts motopārbraucienam tiks dots dzejnieka memoriālajā muzejā Slobodskas pilsētā, Kirovas apgabalā, pasākumā piedalīsies Kirovas apgabala gubernators Ņikita Belihs. Tālāk kolonna dosies uz Pleskavu – pirmo Raiņa izsūtījuma vietu.

Pārējie motopārbrauciena etapi notiks Latvijas teritorijā, to laikā plānots apmeklēt dažādas nozīmīgas vietas, kas saistītas ar slaveno latviešu dzejnieku. Par motopārbrauciena kulmināciju kļūs piedalīšanās Jelgavas pilsētas svētkos 28.maijā.

Brauciena galapunkts Latvijā būs Jūrmala – vieta, kur Rainis atvadījās no pasaules. Brauciena ietvaros gaidāmas tikšanās ar dažādiem varas pārstāvjiem, to skaitā arī Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

Rainis (īstajā vārdā Jānis Pliekšāns, 1865 – 1929) bija viens no ievērojamākajiem latviešu dzejniekiem un tulkotājiem, darbojās kā politiķis un sabiedriskais darbinieks. Tieši Rainis latviešu tautai atklāja lielos Krievijas dzejniekus Puškinu un Ļermontovu, pārtulkoja Gētes “Faustu”. 1897.gadā Raini izsūtīja uz Pleskavu, savukārt 1899.gadā – uz Slobodskas pilsētu Vjatskas guberņā. 1903.gadā Rainis atgriezās dzimetnē.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais