Latvijas ledus skulptori atzīti par labākajiem

© F64

Noskaidroti 13. Starptautiskā ledus skulptūru festivāla laureāti. Gan individuālajā, gan komandu sacensībā par labākajiem šogad atzīti Latvijas mākslinieki.

Uzvaras parkā var apskatīt 27 mazās un 13 lielās skulptūras jeb komandu darbus, kurus veidoja ledus tēlnieki no divpadsmit pasaules valstīm – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Nīderlandes, Francijas, Bulgārijas, Ukrainas, Ungārijas, Somijas, Īrijas un Lielbritānijas. Konkursa laikā izmantotas 40 tonnas kristāldzidra mākslīgi saldēta ledus. Šī gada tēma bija „Mana reliģija – brīvība!”.

Individuālo skulptūru kategorijā pirmo vietu ieguva Sandis Kondrāts (Latvija) par „ Brīvais kritienu”, otrajā vietā - Vitautas Musteikis (Lietuva) ar darbu „ Nebeigusies lūgšana”, bet trešajā - Kārlis Īle (Latvija) ar darbu „ Kailā brīvība”.

Komandas skulptūru kategorijā pirmā vietā piešķirta Sandim Kondrātam, Kristam Zariņam (Latvija) par „ Latvieša stāstu”, otrā – Tatjanai Kuzņecovai, Marina Ekrovičai, kas pārstāvēja Latviju, par darbu „ Gars ir brīvība, un brīvība ir gara uzvara! ”, bet trešajā – Metjū Fosters (Mathew Foster), Darens Džeksons (Darren Jackson) no Lielbritānijas ar darbu „ Lec un griezies, un nirsti, un smejies”.

Žūrijas savu simpātijas balvu piešķīra Aleksejam Verbitskim no Krievijas, kura ledus skulpūras nosaukums bija „ Pilnīga brīvība. Domas lidojums”.

Speciālbalva – Aleksejam Vrebickim un Denisam Novickim par darbu «Pilnīga brīvība. Dvēseles lidojums» (Krievija, Magadana)

SEB bankas simpātijas balva – Džulustanam Markovam un Kunijai Takasaevai par skulptūru «Senču aicinājums» (Krievija, Saha)

«Sportland» simpātijas balva – Inesei Valterei-Ūlandei par darbu «Mīlestība ir mana reliģija»

Ledus skulptūras Jelgavā var apskatīt vēl līdz 13.februārim.

Festivālu organizē Jelgavas pilsētas dome, pašvaldības aģentūra „Kultūra” un atbalsta SEB banka.

Jāatgādina, ka Latvijas māksliniekiem šī šogad ir jau trešā uzvara, jau ziņots, ka janvāra sākumā Latvijas tēlnieks Kārlis Īle kopā ar Mintautu Buškevicu ieguva zelta medaļu prestižajā starptautiskajā ledus skulptūru festivālā Harbinā (Ķīna), bet janvāra beigās Īle kopā ar tēlnieci Agnesi Rudzīti ieguva vēl vienu starptautisku uzvaru – šoreiz no Habarovskas 10. Starptautiskā ledus skulptūru festivāla „Ledus fantāzija”.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais