Gaismas festivāls Staro Rīga piesaista plašu ārvalstu mediju uzmanību

franču mākslinieka darbs "Zirgs, kas auļo" © F64

Gaismas festivāla “Staro Rīga” laikā Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs (RTAB) uzņēmis 13 mediju pārstāvjus no 5 valstīm – Zviedrijas, Somijas, Vācijas, Austrijas un Šveices.

Gaismas festivālu apmeklēs pārstāvji no Somijas un Zviedrijas medijiem, kā arī no Vācijas, Šveices medijiem un Austrijas mediju izdevniecības Besser Wohnen.

Gaismas festivāls “Staro Rīga” ir vairāku dienu pilsētvides objektu izstāde. Tajā, izmantojot mūsdienu gaismas un video tehnoloģijas, ar izgaismojuma palīdzību tiek pārvērsta Rīgas ainava. Šī gada festivāla tēma ir “Optiskās ilūzijas”, un tā maršrutos ir iekļauti 75 objekti. To vidū ir RTAB sadarbībā ar Brīvdabas atpūtas parku “Egle” realizētā un finansētā Gaismas egle, kas rotājas Kaļķu un Tirgoņu ielas stūrī. Tā simbolizē pirmo dekorēto Ziemassvētku egli pirms 500 gadiem Rīgā un ar savu jauno izgaismojumu tumšajā ziemas laikā sniedz rotaļīgu vasaras saules siltuma un gaismas sajūtu, radot iluzoru asociāciju ar saulgriežu uguns rituāliem.

Pirmo reizi gaismas festivāla "Staro Rīga" vēsturē izveidota arī atsevišķa starptautiskā programma, kurā redzami objekti no ārvalstīs notiekošiem gaismas festivāliem. Šogad šajā programmā tiks izvietoti divi darbi - portugāļu mākslinieku kompānijas "Moov" un Migela Faro projekts "Garas ielas īsiem stāstiem" un franču mākslinieka darbs "Zirgs, kas auļo".

Festivāla pamatideja ilgtermiņā ir padarīt Rīgu starojošu gada tumšākajā laikā, radot svētku noskaņu ne tikai rīdziniekiem, bet arī visas Latvijas iedzīvotājiem. “Staro Rīga” tiek veidots par Ziemeļeiropas centrālo gaismas mākslas notikumu un tradīciju, kas kaut reizi jāpiedzīvo jebkuram Latvijas viesim.

Izklaide

Īsi pirms došanās rudenī plānotajā akustiski romantiskajā koncerttūrē “Vēstule  Tev”, Samanta Tīna izdevusi dziesmu “Nav nevienas saules”, kas ir “smeldzīgs stāsts par abpusēju mīlestību, kam liktenis nav lēmis būt.” Singlam tapis arī atbilstošu noskaņu veidojošs liriku videoklips.

Svarīgākais