Brīvdabas muzejs aicina uz Mārtiņdienas svinībām

Svētdien, 7.novembrī no plkst. 12.00- 16.00 Brīvdabas muzeja norisināsies Mārtiņdienas svinības "Ieraudzīju Mārtenīti pār deviņi novadiņi".

Mārtiņbērni, tērpušies maskās, folkloras kopu pavadījuma dosies no sētas uz sētu, lai svētku noslēgumā pulcētos Latgales sētā baudīt Mārtiņdienas cienastu - gaiļa zupu, siltu tēju un "Mārtiņa beķerejas" sagādātus pīrādziņus.

Mārtiņdienas sarīkojuma mērķis ir popularizēt un radīt izpratni sabiedrībā par seno latviešu gadskārtu svinībām - Mārtiņiem.

Senajā latviešu gadskārtā Mārtiņi ir saimnieciskā gada noslēgums un ziemas sākuma diena. Latviešiem šī diena saistās galvenokārt ar rudens beigu darbiem un ziemas sākumu. Mārtiņos beidzas pieguļa un ganu laiks, ir pabeigti lauku darbi, labība izkulta un graudi sabērti klētī.

Lai izpelnītos Mārtiņa labvēlību, tam kauj gaili, arī vistu. Gaiļa kaušana sekmē zirgu labklājību, bet vistas kaušana - govju.

Līdz ar Mārtiņiem sākas masku gājieni, Mārtiņos maskotie ļaudis iet gājienā kuru sauc par Mārtiņa dzīšanu. Visbiežāk Mārtiņbērni maskojas par gariem, viepļiem, vecīšiem, lietām.

Mārtiņbērnu lēkāšana un kāju sišana dancojot, ir īpaša ļauno garu aizbaidīšana un svētības veicināšana. Dejošanā ir saskatāmi arī seni auglības rituāli.

Iedami no sētas uz sētu, Mārtiņbērni nes svētību un tāpēc ir laipni gaidīti katrā mājā. Katrā sēta tie ierodas dziedādami, dejodami, iet rotaļās.

Brīvdabas muzejs aicina tērpties maskās un izjust Mārtiņdienas noskaņas masku gājienā 7.novembrī. Pulcēšanās plkst.12.00 pie Galvenajiem vārtiem.

Izklaide

Īsi pirms došanās rudenī plānotajā akustiski romantiskajā koncerttūrē “Vēstule  Tev”, Samanta Tīna izdevusi dziesmu “Nav nevienas saules”, kas ir “smeldzīgs stāsts par abpusēju mīlestību, kam liktenis nav lēmis būt.” Singlam tapis arī atbilstošu noskaņu veidojošs liriku videoklips.