Vācijā atklās lielāko Latvijas mūzikai veltīto festivālu Eiropā

© publicitātes foto

Šodien 25.septembrī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atklās ikgadējo mūzikas festivālu Ūzedomā (Vācijā), kas šogad izceļ Latvijas mākslinieku un komponistu pienesumu pasaules mūzikas procesos.

Festivāla patroni ir Latvijas Ministru prezidents un Vācijas kanclere Angela Merkele.

Ūzedomas festivālā būs visu laiku vērienīgākā Latvijas mūziķu reprezentācija ne vien Eiropas, bet arī pasaules mērogā. Latvija demonstrēs izcilākos talantus - uzstāsies vijolnieks Gidons Krēmers ar "Kremerata Baltica", vijolniece Baiba Skride, Latvijas Radio koris, pianists Vestards Šimkus, ērģelniece Iveta Apkalna. Festivāla programmā iekļauti komponistu Pētera Vaska, Santas Ratnieces un Georga Pelēča skaņdarbi. Esmu ļoti gandarīts par festivāla rīkotāju iniciatīvu šādā prestižā pasākumā izcelt Latvijas mūzikas tradīcijas, kam ir ne vien sena vēsture, bet arī spoža tagadne un izcila nākotne. "Šī festivāla programma ir vēl viens apliecinājums Latvijas mūziķu un komponistu neapšaubāmai konkurētspējai pasaulē," norāda Latvijas delegācijas pārstāvis, kultūras ministrs Ints Dālderis.

Festivāla atklāšanas koncertā igauņu maestro Nēmes Jervi vadībā muzicēs Baltijas Jauniešu filharmoniskais orķestris un soliste Baiba Skride, kā arī Ziemeļvācu radio koris, kas izpildīs Jāzepa Vītola "Gaismas pili".

Pasākuma ietvaros Ministru prezidents V.Dombrovskis tiksies ar Ūzedomas festivāla direktoru Tomasu Hummelu (Thomas Hummel) un Meklenburgas Priekšpomerānijas premjeru Ervinu Selleringu (Erwin Sellering).

Pēc festivāla rīkotāju aicinājuma, pasākumā muzicēs arī Latvijas kultūras ministrs Intu Dālderis. Ministrs uzstāsies svētdien, 26.septembrī, kad festivāla ietvaros tiks atklāta izstāde par brīvdabas koncertu tradīcijām Baltijas jūras krastā un Jūrmalu kā SPA un veselības kūrorta vietu. Ūzedomas salā būs skatāma arī gleznu izstāde "Gleznainā Latvija".

Ūzedomas mūzikas festivāls šogad notiks 17.reizi un tā moto ir "Latvija - dzimusi mūzikā". Programmas aprakstā pasākuma rīkotāji norāda uz senajām un izcilajām mūzikas tradīcijām Latvijā, pieminot gan Dziesmu svētkus kā UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sastāvdaļu, gan bagātīgo latviešu tautas dziesmu krājumu. Ūzedomas festivāls notiks no 25.septembra līdz 16.oktobrim

Izklaide

Strauju kulturālās attīstības gaitu uzņēmušajā Vagonu ielas radošajā kvartālā šo sestdien, 28. septembrī, norisināsies šī gada trešā un noslēdzošā “Latvijas Vinila diena”, uz kuru aicināti visi vinila plašu kolekcionāri, pirkt un pārdot gribētāji, kā arī vienkārši interesenti.

Svarīgākais