Baltā nakts arī Andrejsalā

4. septembrī Rīgā risināsies mūsdienu kultūras forums Baltā nakts 2010. Vairāki interesanti pasākumi notiks arī Andrejsalā.

Kultūras forumā piedalīsies mākslas studija Peahen, radošo industriju biznesa inkubators Hub Riga, Apokalipses jātnieku ērmriteņu darbnīca Velozaurs, Zulu bārs un Pilsētas jahtklubs, Lūzumpunkts, Mediju stacija un citi.

Mākslas studijā "Peahen" no plkst.12.00 - 15.00 Madara Makare un Patricija Brekte radošā darbnīcā rīkos putnu apgleznošanas radošo darbnīcu, kurā par idejisko pamatu izvēlēti Andrejsalā mītošo putnu sugu silueti, kas tiks izgriezti no finiera un radošajā darbnīcā apgleznoti.

Putni kā vadmotīvs ir izvēlēti gan tādēļ, ka putns ir brīvības simbols, gan tādēļ, lai ļautu uz ierastajām Rīgas vietām palūkoties ar jaunu skatījumu, jo patiesībā garāmgājēju acīm ir apslēpta pavisam cita pilsētvide, kas nebūt nav tik urbāna kā pieņemts domāt.Pēc putnu vērotāja Kaspara Funta statistikas Andrejsala ir pastāvīga vai īslaicīga mājvieta vairāk nekā 80 putnu sugām.

Jau plkst. 13.00 Restaurācijas darbnīcas antikvariātā tiks atvērts senlietu veikals "Viss antīkais", kur interesentiem būs iespējams apskatīt un iepazīt senlaicīgas mēbeles, uzklausīt pieredzējušā restauratora Jāņa Macpāna padomus un ieteikumus, kā arī doties pastaigā pa pagātnes takām rokoko, jūgendstila un art deco stilā.

Savukārt Enkura namā no plkst 16.00 darbosies radošo industriju biznesa inkubatoras Hub Riga un fotostudijas Imagine radošās darbnīcas, kur jaunie uzņēmumi, kas iesaistījušies inkubatora izstrādātajā uzņēmējdarbības atbalsta programmā, iesaistīs iedzīvotājus un svētku dalībniekus radošās aktivitātēs.

Bērniem būs iespēja apgleznot kartona mājas (darbnīca Annahouse), savukārt dāmām – izgatavot sev rotaslietas (Tavas rotas) un daudz ko citu.

Bet pulksten 18.00 fotostudijā Imagine ikviens varēs iemēģināt pozēšanas mākslu. No pulksten 19.00 pasākums kļūs skaļāks un arī intīmāks – par to gādās grupa Alise brīnumzemē. Ap pulksten 20.30 Baltā nakts kļūs zaļāka, kad Cube House aicinās noskatīties slīdrādi par ēkām un ekoloģisko domāšanu. Vakara izskaņā, pulksten 21.00 – Ineses Pudžas režisētā izrāde Ziema krievu valodā.

Apokalipses jātnieku jaunajās telpās Andrejsalas galdniecībā jau no plkst. 18.00 darbosies "Velozaura" bārs , kur būs iespēja apskatīt līdz šim apjomīgāko ērmriteņu izstādi. Vakara gaitā tiks demonstrēti arī vairāki video no ērmriteņu radošajām darbnīcām un parādes braucieniem.

Vakarā no plkst. 20.00 Elektrocehā Kultūras centrs Mediju stacija Baltajā naktī piedāvās programmu Electroacoustic & Field Recording. Ar jēdzienu field recording angļu valodā tiek apzīmēti lauka ieraksti jeb skaņas, kas piepilda apkārtējo telpu. Tās var būt putnu dziedāšana, lapu čabēšana vai piesmakušas megapoles dunoņa.

Pasākumā ar audioperformancēm uzstāsies grieķu mūziķis Jiorgiss Sakelariu, Rīgas skaņražu projekts Phonic+Psychomimesis, skaņas, video un mediju mākslinieks Džons Gžiniks, audiomākslinieks Patriks Makginlijs (abi – ASV) un lietuviešu projekts PB8.

"Karters" velotriāla trase iekārtota ēkā, šeit no 21.00 notiks Kartera skolas pārstāvju, pasaules klases braucēju, un audzēkņu velotriku demonstrējumi gan pie nodarbību telpas, gan ārpusē. Arī viesiem būs iespēja izmēģināt spēkus braukšanā un piedalīties konkursos.

Vienlaikus Andrejsalas Dienvidu galā Piedzīvojumu organizācija Lūzumpunkts demonstrēs laivu bilžu kolekciju ar īsiem stāstiem un komentāriem par to, kur un kā ir laivots, kā arī par iespējam ieraudzīt Rīgu citādāku, aplūkojot to no ūdens. Vakara gaitā risināsies arī objektu medības pilsētvidē – ikviens varēs pamēģināt nomedīt punktus pēc kartes un bildēm, proti, aktīvi iepazīt Andrejsalas Dienvidu galu.

Gaismas instalācijai 9 dzīvības jeb 9 Lives Andrejsalas Ziemeļu galā tiks izmantots gan ūdens, gan kuģa virsma kā darba laukums. Animētā gaismas priekšnesumā tiks atdzīvināts Andrejsalas pastāvīgais iemītnieks – mācību kuģis Kapella. Gaismu spēli vislabāk vērot no Zulu bāra un Pilsētas jahtkluba piestātnēm.

Kultūras forumu Baltā nakts 2010 rīko Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas centru.

Svarīgākais