Nedēļas nogalē atzīmēs Dainu kalna 25. jubileju

Sadziedāšanās Dainu kalnā © Publicitātes foto

Sestdien 17. jūlijā no pulksten 16 Turaidas muzejrezervātā Dainu kalnā svinēs folkloras svētkus "Īsto dziesmu meklējot” par godu Dainu kalna izveides 25. gadskārtai.

Ar Turaidas muzejrezervāta ļaužu darbu un nepārtrauktām ikdienas rūpēm, neskaitāmu talcinieku rosību un nesavtīgu atbalstu, kā arī tūkstošiem izdziedāto tautasdziesmu Dainu kalns kļuvis par latviskās identitātes simbolu un spēka vietu.

„Muzejrezervāts ir atradis īpašu vietu un veidu, kā stāstīt par tautasdziesmām, formu kā vēstīt par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu. Dainu kalns, Dziesmu dārzs - Turaidas Tautasdziesmu parks visus šos 25 gadus ir dzīvojis notikumiem un norisēm bagātu dzīvi. 25 gados ir izskanējuši simtiem koncertu, uzstājoties folkloras kopām un etnogrāfiskajiem ansambļiem no visas Latvijas un daudzām pasaules valstīm. Dainu kalns ir atpazīstams arī kā starptautiskā folkloras festivāla „Baltica” tradicionālā norišu vieta. 1996. gadā Dainu kalns iekļauts Pasaules skulptūru dārzu un parku sarakstā Vašingtonā. Tā ir arī kultūras tūrisma vieta, kur ik dienas tiek stāstīts par latviešu tautasdziesmām un tajās ietverto vērtību sistēmu. Pa šiem 25 gadiem Dainu kalnu apmeklējuši apmēram 5,5 miljoni cilvēku no dažādām pasaules valstīm," stāsta Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne.

Sestdien pulksten 16.00 notiks sadziedāšanās „Manas dziesmas” Dainu kalnā, kur savijoties Vidzemes, Latgales un Zemgales folkloras kopu dziesmu, meldiju un deju rakstiem, tēlnieka Induļa Rankas akmens skulptūru tēliem, mūžseno vērtību cildinājumam un dzimtu stāstiem, ikvienam pavērsies Dainu kalna pasaule.

Savukārt pulksten 19.00 būs svētku koncerts „Īsto dziesmu meklējot” laukumā pie skulptūras „Dziesmas tēvs” - vietā, kas enerģētiski stipra un īpaša. Koncertā vienosies Latvijas novadu folkloras kopas, Siguldas novada amatiermākslas kolektīvi un īpaši ļaudis, lai dziesmoti izteiktu Dainu kalna vēsturi.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais