Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" piedāvās četrus koncertus

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" šogad piedāvās četrus koncertus, turklāt noslēguma koncerts "Nakts meditācija" Vecgulbenes muižā notiks visas nakts garumā - no 17.jūlija plkst.23 līdz pat nākamās dienas rītam, informē festivāla direktore Sandra Zandberga.

Koncertā "Nakts meditācija" no saulrieta līdz saullēktam skanēs Lielbritānijas čellista Metjū Bārlija improvizācijas, apvienojot čella un elektronikas skaņu tembrus, bet rīta agrumā koncertam pievienosies indiešu tablas meistars Sandžu Sahai.

Introvertās mākslas festivāls šogad piedāvās četrus koncertus, no kuriem tikai viens notiks Rīgā, bet pārējie izskanēs Vecgulbenes muižā.

Festivāls sāksies 15.jūlijā Rīgā ar koncertu "Vakara meditācija čellam", kas notiks Svētā Pētera baznīcā plkst.20.30. Šajā koncertā piedalīsies čellists Metjū Bārlijs un pianiste Herta Hansena, atskaņojot Johana Sebastiana Baha, Roberta Šūmaņa, Sergeja Rahmaņinova, Džona Metkāfa un Arvo Pērta skaņdarbus. Šī būs pirmā reize, kad Latvijā skanēs Džona Metkāfa skaņdarbi elektriskajam čellam un datoram.

No 16.jūlija līdz 18.jūlijam introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" sarīkojumi notiks Vecgulbenes muižā ar ikvakara koncertiem un paralēlo pasākuma programmu. Vecgulbenes muižā festivāla pirmajā dienā notiks mākslinieka Jāņa Strupuļa medaļu izstādes atklāšana, kā arī notiks mūzikas, rakstu, video krātuves un radošo darbnīcu atklāšanas, kas darbosies visu festivāla laiku.

Pirmajā vakarā pirms koncerta "Sarunas ar klusumu" būs iespēja piedalīties filozofijas zinātņu maģistra, filozofijas un reliģisko ideju vēstures pasniedzēja Valda Svirska lekcijā "Garīgā dimensija un radošā izpausme mākslā", bet vakara koncertā varēs baudīt Laimas Jansones koncertu, kurā mūziķe spēlēs etnogrāfisko elektrokokli, savukārt pēc koncerta interesenti varēs piedalīties smilšu mandalu veidošanā vai vakara meditācijā kopā ar Valdi Svirski.

Festivāla programma 17.jūlijā sāksies ar rīta meditāciju, interesenti dienas gaitā varēs piedalīties loku šaušanā un smilšu mandalu veidošanā, bet vakarā notiks Ziemeļindijas klasiskās mūzikas koncerts "The Spirit of Sound", kurā muzicēs sārodists Sergejs Ancupovs, tablists Sandžu Sahai un tampuriste Ludmila Žurkova. Pēc koncerta varēs baudīt Valda Svirska dzeja lasījumus, bet stundu pirms pusnakts sāksies nakts koncerts.

Zandberga atklāja, ka ideja visas nakts garumā rīkots koncertu patiesībā pieder mūziķim Metjū Bārlijam, kurš ir viens no spožākajiem savas paaudzes čellistiem, koncertējot pasaules lielākajās koncertzālēs un iesaistoties dažādos elektroniskās mūzikas projektos. Nakts koncertā klausītājiem būs nepieciešams ērts apģērbs, kā arī paklājs vai guļammaiss, jo klausīties mūziku varēs arī guļus.

Festivāla direktore stāstīja, ka šogad festivāls notiks jaunā veidā un formā, lai pilnīgāk spētu realizēt festivāla sākotnējo ideju, kas tika izvirzīta jau 2002.gadā ar pirmo festivālu. Šī festivāla mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību no ārišķīgā uz iekšējo. Apvienojot dažādu žanru un stilu mūziku, dažādus mākslas veidus, festivāls piedāvā daudzpusīgu un augstvērtīgu programmu un radošas aktivitātes ar meditatīvu ievirzi.

Introverta var būt jebkura žanra, stila un virziena mūzika, kurai piemīt tieksme uz garīgumu, kas ir brīva no ārišķīgā, no reliģiju dogmām un rituālu formām, vedina uz pārdomām un meditāciju.

Svarīgākais