Rīgā līgotājiem dažādas svinību iespējas

© F64

Šogad 23. jūnijā tiek piedāvāta vienreizēja iespēja visiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem līgot un sagaidīt Jāņus Rīgā – 11. novembra krastmalā un Dzegužkalnā. Svētku dienā sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas, turklāt visas nakts garumā tiks nodrošināti papildus reisi. Ielīgošanas pasākumi Rīgā tiek rīkoti ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 23.jūnijā notiks Jāņu nakts svinības.

Rīgas līgotājiem Juglas ezera krastā Brīvdabas muzejā būs iespēja sagaidīt Jāņu dienas rītu kopā ar labākajām Latvijas folkloras grupām un zināmākajiem šlāgermūziķiem.

Jāņu pasākumā Brīvdabas muzejā būs pieejama latvisko tradīciju zona, kurā būs iespējams piedzīvot gan piemirstas, gan tagad Latvijā iecienītas Jāņu tradīcijas: Jāņu vainagu pīšanu, aplīgošanu, lekšanu pāri Jāņu ugunskuram, Jāņu zīlēšanu un daudzas citas Jāņu nakts izdarības. Brīvdabas muzejā ikvienu gaidīs folkloras kopas "Rija" un "Grodi", kas rūpēsies, lai senās tradīcijas atdzimst mūsdienās.

Pie lielās skatuves notiks dancošana un lustēšanās līdz rīta gaismai Latvijas populārāko grupu pavadībā. Uz pasākuma "Jāņu nakts Brīvdabas muzejā" skatuves kāps grupas "Iļģi", Atštaukas", "Maskačkas spēlmaņi", "Kantoris 04", "Apvedceļš" un "Dakota".

Vērienīgs Jāņu nakts pasākums - "Līgosim krastmalā!" - paredzēts Rīgā, 11.novembra krastmalā.

Līgotāji tiks gaidīti no plkst.20, kad sāksies rotaļas, tradīciju rituāli, danči un sadziedāšanās uz trīs skatuvēm. Pasākums ilgs līdz pat rīta gaismai.

Uz centrālās skatuves visas nakts garumā, līdzdarbojoties Latvijas Nacionālā teātra aktieriem un folkloras kopai "Vilkači", tiks izstāstīts, izdziedāts un izdejots stāsts par latviešu Jāņu svinēšanas tradīcijām - siera siešanu, alus brūvēšanu, apdziedāšanos un lekšanu pāri ugunskuram, papardes zieda meklēšanu.

Līdz pat saules ausmai te varēs arī dziedāt un dejot kopā ar grupām "Autobuss debesīs", "Dzelzs vilks", "Drama", "Lady’s Sweet", "Sweetwaterz", Rīgas Danču klubu un "Hāgenskalna muzikantiem". Uz sadziedāšanās skatuves no plkst.22.30 būs iespēja līksmot kopā ar Ingu Pētersonu, Andri Daņiļenko, Valdi Zilveri un "Laimas muzikantiem".

Jauniešu skatuve no plkst.20 savu auditoriju uzrunās ar moderniem ritmiem. Uzstāsies grupas PER un "Musiqq", DJ Roberts Lejasmeijers un DJ Revers.

Lai līgotājiem pietiktu spēka visas nakts garumā dziedāt, dejot un iet rotaļās, pasākuma norises teritorijā varēs iegādāties tradicionālos Jāņu ēdienus, atspirdzinošus dzērienus un alu. Paredzēta arī īpaša Mielasta sēta, kur apmeklētāji varēs mieloties ar līdzpaņemto cienastu. Būs arī Pušķošanās sēta ar vainagu vīšanu un Rotaļu sēta ar folkloras tradīciju apguvi.

Ņemot vērā seno parunu "Līst kā pa Jāņiem!", padomāts arī par nojumēm pasākuma teritorijā, lai līgotāji justos mājīgi un omulīgi arī lietus gadījumā.

Otrpus Daugavas līgotāji gaidīti pasākumā "Jāņu nakts Dzegužkalnā".

No plkst.20 svētku tradīcijas un dažādus rituālus visas nakts garumā vadīs Jāņa tēvs un Jāņa māte, kuru lomās iejutīsies Vidvuds un Iveta Medeņi. Svētku laikā ikvienam kopā ar lustīgajiem "Hāgenskalna muzikantiem", omulīgajām un dzirkstošajām "Atštaukām" būs iespēja vīt vainagus un "riktēt" svētku placi.

Plkst.22 visi aicināti iedegt Jāņu ugunskuru un kopīgi ar Ilgu Reiznieci, grupu "Ilģi" un nenogurstošajiem danču vedējiem no Rīgas danču kluba zīlēt nākotni, griezties dejā un vienoties kopīgā dziesmā. Tieši pusnaktī Dzegužkalnā, suminot Jāņus, sāksies zaļumballe ar lustīgo muzikantu Gunāru Meijeru un grupu "Mkabinets".

Pasākumu laikā būs iespēja iegādāties lauku ēdienus, atspirdzinošus dzērienus, Jāņu alu, kā arī varēs baudīt līdzpaņemtos Līgo svētku gardumus.

Dažādi pasākumi līgotāju priekam notiks arī daudzviet Latvijā.

Svarīgākais