Rīgā notiks Baltijas studentu un studenšu korporāciju svētki

No šodienas līdz 6.jūnijam Rīgā notiks ikgadējie Baltijas studentu un studenšu korporāciju svētki jeb 47.Baltijas tautu komeršs.

Komeršs ir studentu un studenšu korporāciju saviesīgās dzīves nozīmīgākā sastāvdaļa, kurā korporācijām piederīgie apliecina savstarpējo draudzību. Savukārt BTK ir starptautisks pasākums, kurā vienojas dažādu tautu korporāciju piederīgie.

Plānots, ka šī gada pasākumā piedalīsies ap 400 esošo un bijušo studentu un studenšu - korporāciju locekļi no Latvijas, Igaunijas, Polijas un Vācijas.

Komeršu rīkošana katru gadu tiek uzticēta citai studentu korporācijai. Šogad pasākumu organizē latviešu studentu korporācija "Fraternitas Cursica" un studenšu korporācija "Spīdola".

Svinības ievadīs tradicionālā korporāciju balle, kas notiks šovakar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas zālē.

Sestdien, 5.jūnijā, priekšpusdienā paredzēts dievkalpojums Sv.Jāņa baznīcā, kam sekos svētku gājiens pie Brīvības pieminekļa un svētku akts Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā. Svētku aktā ar akadēmisko runu uzstāsies LU prorektors, profesors, studentu korporācijas "Fraternitas Cursica" filistrs Juris Krūmiņš.

Studentu komeršs notiks 5.jūnija vakarā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) galvenajā ēkā. Līdztekus tam korporācijas "Selonija" konventa telpās norisināsies studenšu korporāciju vakars.

Plašāka informācija par 47.Baltijas tautu komeršu iegūstama Studentu korporāciju Prezidija Konventa mājaslapā "www.pk.lv".

Baltijas Tautu komeršs ir studentu un studenšu korporāciju svētki, kuros piedalās Baltijas valstu, Polijas un Vācijas korporāciju pārstāvji. Šīs tradīcijas ierosinātāji ir vācbaltu studentu korporāciju biedri. Pirmie svētki notika pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Vācijas studentu pilsētā Heidelbergā, un šajos komeršos bez vācbaltiem piedalījās arī igauņu un latviešu studentu korporāciju pārstāvji.

90.gadu sākumā Latvija un Igaunija atguva neatkarību un korporācijas strauji atjaunoja savu darbību abās valstīs, tādēļ 1994.gadā tika mainīta šo svētku organizēšanas prakse, un to rindas kārtībā uzņēmās Igaunijas, Latvijas un vācbaltiešu studentu korporāciju konventi.

Igaunijā un Latvijā komeršus organizē tās korporācijas, kuras attiecīgajā semestrī vada studentu korporāciju Prezidija Konventa darbu. Kopš 90.gadiem komeršu rīkošanā Latvijā un Igaunijā līdzdarbojas arī studenšu korporācijas.

Pirmā komerša rīkošanas stafeti no vācbaltiešiem 1994.gadā pārņēma igauņu korporācija "Vironia" Tērbatā. Pēc gada sekoja Latvijas studentu korporācijas "Fraternitas Metropolitana" rīkotais komeršs Rīgā, bet 1996.gadā komeršu Hamburgā organizēja vācbaltiešu korporācija "Concordia Rigensis".

Svētkus Latvijā rīkojušas studentu korporācijas "Lacuania", "Selonija", "Tervetia" un "Patria".

No 2011.gada Baltijas tautu komeršu organizēšanā kā līdztiesīgs partneris iesaistīsies arī Polija. 2007.gadā Rīgā tika pieņemts lēmums, ka arī trīs bijušās Baltijas, tagad Varšavas un Gdaņskas poļu korporācijas ir tiesīgas uzņemties godu vadīt vērienīgos Baltijas korporantu pasākumus.

Korporācijas ir abu dzimumu augstāko mācību iestāžu audzēkņus un absolventus apvienojošas slēgtas mūža organizācijas. Latvijā studentu un studenšu korporācijas darbojas jau vairāk nekā simts gadu.

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais