Kultūras ministrs Ints Dālderis Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā atklāj izstādi "Gadatirgum 40"

Par godu Gadatirgus 40. jubilejai otrdien šodien Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā tiek atklāta izstāde "Gadatirgum 40", kur atklās Kultūras ministrs Ints Dālderis.

Apritējuši četri gadu desmiti kopš Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā ik gadu jūnija sākumā tiek rīkots Latviešu tautas lietišķās mākslas izstrādājumu gadatirgus. Gadatirgū gadu no gada pulcējas Latvijas prasmīgākie kalēji, pinēji, audēji, keramiķi, šuvēji, ādas apstrādes meistari, koka amatnieki, rotu meistari, adītāji.

Izstādē būs apskatāmi četrām desmitgadēm raksturīgākie izstrādājumi, kurus amatnieki Gadatirgū piedāvāja pircējiem. Ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību apmeklētājiem būs iespēja ielūkoties visos Gadatirgos no 1971. līdz 2009. gadam. Izstādē būs apskatāmas arī visu Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja rīkoto Gadatirgu afišas, kā arī visu izstādes laiku būs iespēja nobalsot par sev tīkamāko afišu. Ikvienam būs iespēja redzēt, kā Gadatirgus ir mainījies un pilnveidojies 40 gadu laikā.

Izstādes atklāšanā tiks prezentēta izdevniecības "Jumava" izdotās Dainas Kraukles grāmatas "Gadatirgi Latvijā" pirmā daļa "Gadatirgi Latvijā. Kurzeme", kas tapusi ar Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja un Kultūrkapitāla fonda atbalstu. D. Kraukle vairāku gadu garumā ir veikusi pētījumu par tirgiem Latvijas novados un par Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Tautas lietišķās mākslas izstrādājumu gadatirgu. Grāmatā būs atmiņu stāstījumi, interesanti atgadījumi un bagāts vizuālais materiāls, kas salīdzina tirgus norises vietas senatnē un mūsdienās. Grāmatu varēs iegādāties 5.un 6.jūnijā Brīvdabas muzeja Tautas lietišķās mākslas izstrādājumu gadatirgū

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais