Daudziņš un Apine pārstāvēs Latviju starptautiskajā monoizrāžu festivālā „Zvaigzne”

Pavisam tuvu ir oktobris, kad atkal visi kultūras ļaudis sadosies rokās un dosies uz monoizrādēm. Starptautiskais monoizrāžu festivāls „Zvaigzne” šogad notiks Jaunajā Rīgas teātrī (JRT), Rīgas ebreju kopienas namā, J. Akuratera muzejā un neatkarīgajā teātrī „Kabata”, kā arī Ventspils kultūras centrā.

30. septembrī plkst. 19 JRT lielajā zālē – Vilis Daudziņš izrādē „Vectēvs”.

„Starplauks ir zemes josla, kas atrodas starp pretinieku pozīcijām. Joslas platums ir atkarīgs no vietas topogrāfiskajām īpatnībām. Reizēm šī josla ir tik šaura, ka var dzirdēt, ka otrā pusē sarunājas. 1945. gada ziemā Kurzemes cietoksnī bija gadījumi, kad abās ierakuma pusēs runāja latviski. Abi mani vectēvi krita. Viens – sarkanarmietis, otrs – leģionārs. Es mēģinu saprast – kāpēc?

1. oktobrī plkst. 14.30 Ebreju kopienas namā (Skolas ielā 6) – Izraēlas diena. Fotomākslinieka Karmela Skutelska (Izraēla, Telaviva) izstādes „Vai dzīve ir teātris?” atklāšana.

Jeruzālemes Literārā teātra “Tarantass” izrāde „Personības meklējumos”, lomās – Rahele Kovnere un Aleksandrs Hazins.

Dokumentālā filma „Mūžīgais mēģinājums” un tikšanās ar filmas režisoru Hercu Franku.

2. oktobrī plkst. 19 JRT lielajā zālē – oficiālā festivāla atklāšana un Maija Apine (Latvija) izrādē „Rambuku” (krievu valodā).

3. oktobrī plkst. 12 J. Akuratera muzejā (O. Vācieša ielā 6a) – Inga Čutko (Izraēla, Telaviva) izrādē „Uz šīs ļaunās zemes” (krievu valodā).

Plkst. 15 JRT mazajā zālē – Vsevolods Čubenko (Krievija) izrādē „Eņģelis, vārdā Tevje”

Plkst. 19 JRT mazajā zālē – Tamāra Kirilova (Krievija) izrādē „Vasa Žleznova. Trešais variants.”

4. oktobrī plkst. 12 neatkarīgajā teātrī „Kabata” (Peldu ielā 19) – Lidija Daniļčuka (Ukraina) izrādē „Baltie tauriņi. Savītās ķēdes” (ukraiņu un angļu valodās).

Plkst. 15 JRT mazajā zālē – Tenu Oja (Igaunija) izrādē „Ābeces gailītis” (krievu valodā).

Plkst. 19 JRT lielajā zālē un 1. oktobrī plkst. 19 Ventspils Kultūras centrā – Daniels Ludvigs (Šveice) izrādē „Muhameds brauc ar riteni” (ļoti saprotamā angļu valodā ar arābu akcentu un dažiem komentāriem arābu valodā).

5. oktobrī plkst. 18 Aktieru klubā „Hamlets” – festivāla noslēgums.