Mākslas dienu ietvaros muzeji rīkos akciju "ČAU, Bohēma - II"

Trīs Latvijas memoriālie muzeji – A.Upīša memoriālais muzejs, A.Čaka memoriālais dzīvoklis un J.Akuratera muzejs šī gada 24.aprīlī Mākslas dienu ietvaros rīkos kopprojektu “ČAU, Bohēma - II!”

Akcijas nosaukums “ČAU, Bohēma - II!” veidots no rakstnieku uzvārdu pirmajiem burtiem, kas veido no itāļiem aizgūto sasveicināšanās vārdu. Akcijā paredzēts apmeklētājus vest gājienā pa pilsētas centru,iepazīstinot ar vietām, kur atradās Rīgas senie krodziņi – “Mazais Vērmaņa parks”, “Šīrona krogs”, “Operas kafejnīca”, O.Švarca restorāns, “Pegazs” bijušajā Benjamiņu namā u.c., tajos pulcējās literāti, mākslinieki, deputāti un Rīgas elites pārstāvji. Krodziņos dzimušas idejas kādam dzejolim vai stāstam.

Ekskursijas sākums paredzēts 24.aprīlī plkst. 12.00 A.Upīša memoriālajā muzejā, kur akcijas dalībnieki iepazīsies ar maršrutu virtuāli - senos fotoattēlos un stāstījumā par rakstnieka vērojumiem iecienīto krodziņu vietās, to atspoguļojumu romānos “Zelts” un “Sieviete”. Tiks izspēlēts rakstnieka vestes, spieķa un hūtes stāsts par dramatiskajiem piedzīvojumiem Jaunķemeru peldvietā.

Akcijas dalībnieki dosies uz bijušo “Mazā Vērmaņa parku” (Tērbatas un Elizabetes ielu stūrī), tālāk uz krodziņu “Pegazs” bijušajā Benjamiņu mājā, kur tiks iepazīstināti ar A.Upīša un A.Čaka piedzīvojumiem minētajās vietās. Pēc iepazīšanās ar 20.gs. 20. – 30.gadu rakstnieku populāro pulcēšanās vietu “Suvorova viesnīcu” (Barona un Elizabetes ielas stūrī, kā arī “Cafe de Paris” iepretim Vērmanes dārzam), ekskursanti dosies uz A.Čaka memoriālo dzīvokli.

A.Čaka muzejā akcijas dalībnieki tiks iepazīstināti ar rakstnieka bohēmas gaitām un dzejnieka dzīvokļa iemītnieku atmiņām par piedzīvojumiem pēc A.Čaka nāves Lāčplēša ielas dzīvoklī. Izstādē “Seja balta kā ekrāns” uz sena patafona tiks atskaņotas “Bellacord” skaņu plates ar 20.gs. 30.gadu populārām melodijām.

Akcijas noslēgumā ar nosaukumu “Provokatīvā bohēma” J.Akuratera muzejā bohēmas pierādījumi tiks meklēti mājas noslēpumainajās vietās, skanēs dzejnieces Laimas Akurateres dzīvesstāsts un J.Akuratera dzejas montāža “Dzīves vīns”.

Trīs ievērojamu Latvijas rakstnieku memoriālo muzeju trešā kopprojekta mērķis, lai apmeklētājus iepazīstinātu ar Čaka, Akuratera, Upīša un citu rakstnieku bohēmas pulcēšanās vietām 20. - 30.gadu Rīgā, kas inspirēja topošo moderno latviešu literatūru.

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais