Rakstniecības un mūzikas muzejā atklās Spēlmaņu zāli

Vijolētājs Kārlis Margo un ermoņikas spēlētājs no Lēdmanes. 1913. gads. © Rakstniecības un mūzikas muzejs

Trešdien, 7. aprīlī, plkst.17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina uz tautas instrumentu izstādes Spēlmaņu zāle atklāšanu ar lustīgu muzicēšanu un dančiem.

Atklāšanas svētkos piedalīsies folkloras kopa ABRA un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas etnomuzikoloģijas klases vadītāja Dr.art. Anda Beitāne ar studentiem. Sarīkojumu vadīs Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekciju kuratore, izstādes Spēlmaņu zāle autore Inese Žune.

Spēlmaņu zāle iepazīstina ar galvenajiem latviešu tradicionālās mūzikas instrumentiem un to spēlētājiem, kā arī ar seno instrumentu rekonstrukcijām un to spēli mūsdienās. Eksponāti pārsvarā raksturo mūzikas instrumentu darināšanas un lietošanas tradīcijas gan 19.gadsimta beigās, kad sākās tautas mūzikas bagātību vākšanas darbi, gan arī 20.gadsimtā.

Uz izstādes atklāšanu aicināti visi, kas vēlas apgūt latviešu danču soļus un jautri pavadīt laiku.

Latvieši ir dziedātāju tauta. Taču tikpat nozīmīgas nacionālās identitātes izpausmes ir arī mūzikas instrumentu spēle un tautas dejas – mantojums, kas nodots no paaudzes paaudzē.

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.