"Zinātnes kafejnīcā" runās par kosmosa stacijām

Šovakar Latvijas Universitātes kafejnīcā notiks "Zinātnes kafejnīcas" pasākums, kura sarunu temats būs "Kosmosa stacija no dažādiem skatu punktiem".

Šoreiz pasākums būs veltīts vairākām dabas zinātņu nozarēm vienlaikus: fizikai, bioloģijai, ķīmijai, ģeogrāfijai un datorikai, vakara dalībniekus iepazīstinot ar to, kas īsti ir kosmiskā stacija un kādi tajā ir apstākļi, un kā tā izskatās no dažādu zinātņu viedokļa.

Vakara gaitā datortehnikas speciālists Ints Ķešāns stāstīs par datortehniku kosmosa stacijā, Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes asistents Jānis Jātnieks informēs par Zemes novērošanu no kosmosa stacijas, Bioloģijas fakultātes docente Līga Plakane skaidros par mikrogravitāciju kosmosa stacijā, Cietvielu fizikas institūta asistents Varis Karitāns rādīs, ko var redzēt no kosmosa stacijas, Ķīmiskās fizikas institūta vadošā pētniece Gunta Ķizāne stāstīs par radiācijas ietekmi kosmosa stacijā.

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru - gan skolotāju, skolēnu, studentu, ierēdni, bibliotekāru, gan uzņēmēju un pensionāru - interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz par to, kas kosmosa stacijā ir svarīgs, cik jau izpētīts un cik vēl pētāmā.

"Zinātnes kafejnīcas" diskusija notiks brīvā stilā pie kafijas tases vai sulas glāzes, kas kafejnīcas apmeklētājiem būs par brīvu.

Izklaide

VEF Kultūras pilī 20. oktobrī ar īpašu koncertu viesosies savulaik megaslavenais dāņu elektroniskās mūzikas duets “Laid Back” – Tims Štāls (vokāls, taustiņi, bass, bungas) un Džons Guldbergs (vokāls, ģitāra, bass). Ja nu kādam šīs grupas vārds pagaisis no atmiņas, tad tādus gabalus kā “Bakerman” un it īpaši “Sunshine Reggae” laikam jau nu zinās visi.