Stāstīs par staļinisma represētajiem mūziķiem un viņu ģimenēm

Trešdien, 24. martā, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Pils laukumā 2) notiks pasākums „Staļinisma represētie mūziķi: Artūrs Krenbergs un Aleksandrs Saliņš”.

Artūrs Krenbergs – pūtēju orķestra mūziķis un Latvijas armijas kapelmeistars, kura muzikālo talantu mantojusi arī viņa mazmeita, izcilā flautiste Dita Krenberga. Stāsts par traģiskajiem Artūra Krenberga apcietināšanas un bojāejas apstākļiem un viņa biogrāfijas restaurēšanu, sadarbojoties ģimenei un muzejam. Skanēs unikāls 1939. gada Rīgas prefektūras pūtēju orķestra skaņu ieraksts ar A. Krenbergu pie diriģenta pults. Dita Krenberga pieminēs vectēvu gan nelielā sarunā, gan muzikālā priekšnesumā.

„Tundrā ar akordeonu”

Diriģents, pedagogs un komponists Aleksandrs Saliņš, viņa muzikālā dzimta un mazmeitas – pianiste, Latvijas Nacionālās operas koncertmeistare Ieva Šmite-Misiņa un Latvijas Komponistu savienības priekšsēdētāja Gundega Šmite. Atmiņās par Aleksandru Saliņu dalīsies viņa sieva Anitra Pārupe. Tiks lasīti Sibīrijā rakstīto vēstuļu fragmenti un Aleksandra brāļa, trimdas dzejnieka Gunara Saliņa dzeja. Nelielā ekspresizstādē varēs aplūkot 50 gadus glabāto vēstuļu oriģinālus, ko Anitra Pārupe novēlējusi muzejam. A.Saliņa skaņdarbi skanēs gan ieskaņojumā, gan dzīvajā izpildījumā: muzicēs Rīgas Doma kora skolas vokālās nodaļas audzēkne Vizma Zvaigzne, pie klavierēm – Ieva Šmite-Misiņa. Savukārt Gundegas Šmites klavieru miniatūru „Smejošās dzirksteles” atskaņos A. Saliņa ilggadīgās darba vietas – Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas – audzēkne, topošā pianiste Aurēlija Šimkus. Vizuāli stāstu papildinās fotogrāfijas un citi materiāli no A. Saliņa ģimenes arhīva.

Apmeklētāji varēs iepazīties arī ar šokējošiem dokumentiem no Valsts drošības komitejas krimināllietām pret abiem mūziķiem.

Pasākums veltīts Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai. „Ik gadu marta pēdējā nedēļā Rakstniecības un mūzikas muzejā atceras tos Latvijas mūziķus, kurus skārušas staļiniskās represijas – tā ir tradīcija. Ir apzināti vairāki desmiti represēto mūziķu, tomēr daudz kas vēl palicis neizpētīts. Vācot informāciju un materiālus, atklājām, ka vairākiem no viņiem ir spilgts muzikāls turpinājums nākamajās paaudzēs. Tāpēc šoreiz par talantu, mērķtiecīgiem centieniem to iznīcināt un neiznīdējamo, apbrīnojami spēcīgo muzikālo gēnu, ar ko Latvija var lepoties,” stāsta pasākuma vadītāja, Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekciju kuratore Rūta Līcīte.

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā notiek katru trešdienu plkst. 17:30.

Izklaide

Līdz ar rudens sākumu mūziķis Ralfs Eilands, kā arī radio, TV šovu vadītājs un improvizators Kaspars Breidaks, kuri kopā pazīstami kā komiķu apvienība “Mēs Jūs Mīlam”, aicina uz savu jaunāko izrādi “Mēs Jūs Mīlam: Beigas”.