Jaunie Itālijas arhitekti piedāvā labākās idejas Rumbulas attīstībai

Eiropas arhitektu konkursā „Europan 10” labākas idejas Rumbulas attīstībai piedāvājuši jaunie arhitekti no Itālijas.

Konkursa žūrijas lēmums bija piešķirt divas otrās godalgas un divas veicināšanas balvas. Šodien Latvijas Arhitektu savienības telpās tika apbalvoti uzvarētāji.

Otro godalgu ieguva Paolo Joti (Paolo Iotti) un Marko Pavarani (Marco Pavarani) vadībā tapušais projekts, kurā izmantoti pilsētvides struktūras šūnveida elementi, kas nodrošina lielu elastību un pielāgošanās spēju. Projektā ir labs publisko ārtelpu izvietojums un apbūves atšķirīgais mērogs veido siluetu, kas rada spēcīgu vietas identitāti. Pie projekta trūkumiem minēts tas, ka piedāvātā apbūve vairāk atgādina mikrorajonu, nevis pilsētas daļu.

Vēl vienu otro godalgu ieguva projekts, kuru veidojuši vairāki Itālijas jaunie arhitekti: Antonacio Džordžo (Antonazzo Giorgio), Klaudija La Spada (Claudia La Spada), Florindo Ričuti (Florindo Ricciuti), Martino Frasheti (Martino Fraschetti), Vinčenco Tattolo (Vincenzo Tattolo), Domeniko Konači (Domenico Conaci) un Domenika Piperno (Domenica Piperno). Viņu veidotais projekts paredz veidot zaļu vidi, kur visas aktivitātes pārsvarā ir koncentrētas zemes līmenī, dodot priekšroku praktiskam dzīves stilam. Šo projektu var viegli īstenot kārtās, arī atšķirīgās ekonomiskās situācijās. Taču plānotajai apbūvei trūkst ietvara, identitātes, tā ir vienkāršs pilsētas teritorijas paplašinājums.

Veicināšanas balvu saņēma vēl viens Itālijas jauno arhitektu kolektīvs: Džilberts Flavio (Gilberti Flavio), Emilio Braiens Džobi (Emilio Braian Giobbi), Masimo Masneri (Massimo Masneri), Frančesko Forčella (Francesco Forcella), Davide Guideti (Davide Guidetti) un Masimo Fridžerio (Massimo Frigerio), kuru projekta pamatā ir spēcīga lineāra sistēma. Lai gan šī shēma visu organizē un satur kopā, šīs struktūras stingrajai un nelokāmajai formai nav konkrētas piesaistes.

Veicināšanas balvu saņēma jauno arhitektu kolektīvs no Spānijas: Havjers Asedo Andres (Javier Acedo Andrés), Pablo Anaja Hils (Pablo Anaya Gil), Fernando Nasare Alvaro – Grasia (Fernando Nasarre Álvaro-Gracia) un Havjers Fernandess Kasilja (Javier Hernández Casillas), kuru piedāvātā apbūve izceļas pilsētvidē, veidojot lielu un viengabalainu arhitektūras „objektu”.

Biroja „Europan Latvija” prezidents Juris Poga pastāstīja, ka jau otro reizi, labākās idejas „Europan” projektu konkursā par Rīgas teritoriju attīstību piedāvājuši Itālijas jaunie arhitekti. Viņš norādīja: „Rīgas piedalīšanās šādā konkursā nozīmē to, ka mēs integrējamies Eiropā.”

Rīga bija aicinājusi konkursā „Europan 10” piedāvāt augstvērtīgas un interesantas attīstības idejas 13 ha lielai teritorijai jeb novietnei Rumbulā. Šīs teritorijas attīstītājs ir pašvaldības SIA „Rīgas pilsētbūvnieks”. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ivars Gaters rezumēja: „Konkurss uzskatāmi pierādīja, ka Rumbulas attīstības projekts ir ļoti sarežģīts un mums ir jāizmanto šis laiks, kad būvniecības tempi ir samazinājušies, lai radoši pastrādātu pie Rumbulas attīstības priekšlikumiem. Jaunie arhitekti ir ieteikuši interesantas idejas, bet tās nepieciešams attīstīt. Mums jāņem vērā tas, ka mēs nevaram uz Rumbulu skatīties tikai kā uz jaunu dzīvojamo namu mikrorajonu, Rumbulai jākļūst par jaunu pilsētas daļu.”

Konkursa laikā tika izvērtētas 25 Rumbulas attīstības idejas. Darbus vērtēja starptautiska ekspertu žūrija, kurā bija eksperti no Latvijas, Igaunijas, Austrijas, Spānijas, Lielbritānijas un Nīderlandes.

„Europan” ir Eiropas mēroga pilsētplānošanas un arhitektūras konkurss, kas tiek organizēts katru otro gadu. Konkurss „Europan 10” tika rīkots 19 valstīs, kurās kopumā bija piedāvātas 62 novietnes jeb attīstāmās teritorijas, un jaunie arhitekti kopumā iesniedza 2429 darbus. Latvija šajā konkursā piedalās kopš 2003. gada.

Papildus informācija: „Europan Latvija” atbildīgā sekretāre Dace Kalvāne, tālr. 29480702 vai e-pasts: dace.kalvane@aplus.lv; interneta vietnes: www.europan-europe.com un www.europan.lv .

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.