Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svinēs Meteņus

2010.gada 14.februārī plkst. 13. līdz 16. Brīvdabas muzejā ar ziemas pārgājienu, lielīšanās sacensībām, vizināšanos ar kamanām, budēļos iešanu un daudz citām atrakcijām svinēs Meteņdienu.

Senos Meteņus agrāk svinēja kā viduspunktu starp Ziemassvētkiem un Lielo dienu - ziemas un pavasara saulgriežiem. Ar Meteņiem beidzas budēļos iešanas laiks, tāpēc pēdējā dienā šī tradīcija bijusi sevišķi iecienīta, tā ka dažos novados Meteņdienu saukuši pat par Budēļu dienu. Meteņdienas budēļi izpēra slinkākos. Visvairāk pērienu dabūja puiši un meitas, kā arī bērni, kas slikti mācījās grāmatu zinības.

Viena no Meteņu raksturīgākajām tradīcijām ir vizināšanās ar kamanām, kā arī ciemos došanās. Ievērojot šo tradīciju, Brīvdabas muzejā svētdien viesosies arī kultūras ministrs Ints Dālderis, kurš kopā ar visiem apmeklētājiem piedalīsies muzeja sarūpētajā Meteņdienas programmā, sākot ar lielībnieku sacensībām un beidzot ar vizināšanos zirga vilktā pajūgā un došanos ziemas pārgājienā.

Visus Brīvdabas muzeja viesus un budēļus rotaļās iesaistīs, apdziedās un Meteņu garā izpērs folkloras kopas "Rija" un "Milzkalnieki".

Uz ledus Juglas ezerā iepretim Vidzemes sētai darbojas ledus lēze - ragavu karuselis, kas sagādās patiesu ziemas prieku un labu devu adrenalīna kā lieliem tā maziem ziemas prieku cienītājiem. Tāpat Brīvdabas muzejā var izīrēt slēpošanas inventāru un ragaviņas (ierobežotā skaitā).

Aktīvās atpūtas centrs "Eži" piedāvā nomāt piecdesmito gadu armijas koka slēpes, kas piemērotas pārgājieniem. Ar koka slēpēm kājās Brīvdabas muzejs atklāj īpašas sajūtas pietuvinātas muzejā attēlotajam laikmetam.

Gaidām ziemas prieku baudītājus. Kājās - vilnas zeķes, rokās - dūraiņi, līdzi - ragaviņas!