''Nekā Personīga'' piedāvā dokumentālo filmu ''Hakeri''

Jau 7. februārī TV3 analītiskā raidījuma "Nekā Personīga" komanda piedāvās skatītājiem jaunu dokumentālo filmu "Hakeri", kurā Latvijas atzītākie eksperti informācijas tehnoloģiju, datoru drošības un tiesiskā jomā sniegs atziņas par pašreizējo drošības situāciju e-vidē un attīstības tendencēm.

Aplūkotā tēma aktuāla un saistoša ikvienam un jo īpaši visiem, kas ikdienā strādā ar datoru. Jāatzīst, ka atklātais dokumentālajā filmā "Hakeri" pārsteigs ne vienu vien.

"Nekā Personīgi" piedāvātajā filmā"Hakeri" Latvijas atzītākie eksperti informācijas tehnoloģiju, datordrošības un tiesiskā jomā sniegs atziņas par pašreizējo drošības situāciju e-vidē un attīstības tendencēm tuvākajā nākotnē. To vidū būs Latvijas pirmās interneta drošības incidentu risināšanas vienības Cert.lv pārstāve Baiba Kaškina, IT eksperte, bijušā e-lietu sekretariāta vadītāja Ina Gudele, tiesisko jautājumu eksperts un pašreiz Hāgas tribunāla tiesnesis Uldis Ķinis, kā arī privāto uzņēmumu un banku drošības eksperti.

"Filmā ir gan ekspertu vērtējumi, gan arī interesanti eksperimenti, kurus, izmantojot slēpto kameru, esam veikuši kopā ar datoru drošības speciālistiem, lai ar kameru rokās pārbaudītu, cik tad droša ir e-vide Latvijā. Ir dramatiski un pat mazliet biedējoši atklāt, ka 30 sekunžu laikā ar klēpjdatoru rokās ir iespējams ielauzties svešu cilvēku mobilo telefonu sarunās, e-pastos vai kādas it kā drošas iestādes informācijas sistēmā un slepus izmainīt datus", stāsta filmas režisors Juris Kursietis.

E-videi jeb kibertelpai nav valstu robežu un stingru likumu, kas regulētu cilvēku darbības tajā, arī virtuālās drošības jautājumus neviena valsts, to vidū, Latvija nespētu risināt savrupi. Latvija saistīta vienā tīmeklī, un jebkurā brīdī var sagaidīt kādas Āzijas valsts hakera uzbrukumu Latvijai caur, piemēram, Latīņamerikas datortīkliem.

Apskatot datordrošību starptautiskā kontekstā, dokumentālajā filmā "Hakeri" komentārus sniedz pasaulē vadošie speciālisti - ASV valdības, FIB datordrošības speciālisti un neatkarīgos konsultantus no ASV un Eiropas, kā arī NATO vadošos speciālistus šajā jomā, kuri strādā Alianses Kiberaizsardzības centrā Igaunijā.

Arī e-vidē Latvija tāpat kā citas valstis pašlaik izdzīvojam interesantu, bet dramatiskiem pavērsieniem pilnu laiku, kad ar mainīgām sekmēm risinās cīņa starp kibernoziedzniekiem un to apkarotājiem. Gan vieni, gan otri pārbauda jaunāko tehnoloģiju iespējas un sekas, kuras tās var izraisīt. Savukārt cilvēkiem, pēc ekspertu domām, jau tuvāko gadu laikā krasi jāmaina attieksme pret drošības izaicinājumiem e-vidē. Pagaidām esam pārāk naivi un vieglprātīgi.

Izklaide

Rīgas Domā no šodienas līdz 9.augustam, norisināsies starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls, kura laikā izskanēs 15 koncerti, aģentūru LETA informēja Rīgas Doma mūzikas direktors Aigars Reinis.