Latvijas Dabas muzejā atgriežas baloži

No 27.janvāra divas nedēļas Dabas muzejā būs aplūkojama baložu audzētāja, Daugavpils asociētā profesora, Genādija Gončarova kolekcija izstādē "Baložu simfonija".

Pēc gandrīz desmit gadu pārtraukuma Dabas muzejā atkal būs skatāma fantastisko putnu, baložu, izstāde.

Pasaulē kopumā ir zināmas vairāk nekā 800 baložu šķirnes, kas nosacīti iedalāmas divās lielās grupās - gaļas un lidotājbaloži. Izstādē būs aplūkojamas dažādu nokrāsu baložu šķirnes - pāvbaloži, Rīgas zilspārnu, Rīgas spoguļastes, Rīgas krāsastes, Liepājas baltastes, Nikolajevas un sporta jeb pasta baloži.

Baloži ir bijuši nozīmīgi gan mīlas jautājumu risināšanā, gan militāru konfliktu stratēģijas svarīga daļa. Elektroniskās spiegošanas ierīces baložus neuztver, tādēļ tie izmantoti militāro konfliktsituāciju risināšanā.

Iemesli, kādēļ cilvēki izvēlas audzēt baložus ir dažādi - tie simbolizē mieru un mīlestību, kas atspoguļojas daudzās reliģijās. Tas bijis mīlestības dieviešu - semītu Astartes un grieķu Afrodītes - svētais putns. Baloži sagādā estētisku baudījumu un prieku, tiek uzskatīts, ka audzētāji, vērojot savu baložu lidojumu, jūt azartu, kas pielīdzināms šaha spēlei. G.Gončarovs atzīst, ka tieši baloži ir viņa aizrautība, to lidojuma viegluma, skaistuma un dažādības dēļ.

Izstāde aplūkojama 2.stāva izstāžu zālē.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.