Norvēģu pianists Einars Stīns-Noklebergs Rīgā atskaņos Edvarda Grīga klaviermūzikas opusus

Trešdien, 27. janvārī plkst. 18.00 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks pasaulē lielu atzinību guvušā norvēģu pianista Einara Stīna-Nokleberga koncerts.

Sava tautieša atskaņojumā Rīgas publikai tiks piedāvāta iespēja dzirdēt iemīļotus norvēģu komponista Edvarda Grīga klaviermūzikas opusus – Svītu No Holberga laikiem, Balādi g moll op. 24 un Slåtter /17 norvēģu zemnieku dejas / op. 72. Ieeja koncertā par ziedojumiem. Atbalsta Erasmus.

Savukārt divas dienas iepriekš 25. un 26.janvārī JVLMA notiks arī Einara Stīna-Nokleberga meistarklases.

Einārs Stīns-Noklebergs ir viens no vadošajiem Norvēģijas pianistiem. Koncertējis daudzviet pasaulē un piedalījies vairāk kā 50 ierakstu tapšanā. Studējis pie Nikola Dirdala un Hansa Leigrafa. Par viņa profesionalitāti liecina virkne nozīmīgu apbalvojumu, ko pianists ieguvis starptautiskos konkursos – E. Stīns-Noklebergs ir Vācijas Mūzikas augstskolu konkursa un Norvēģijas pianistu konkursa laureāts, viņš ir ieguvis Norvēģijas kritiķu balvu par labāko koncertu 1975. gadā (Grīga klavierkoncerta interpretācija Bergenas festivālā), Lindemana balvu (Gada mākslinieks) 1984. gadā, Grīga balvu 1985. gadā Bergenā un 1992. gadā Oslo, saņēmis titulu Norvēģijas 1978. gada ieraksts (par Norvēģijas baroka komponistu koncertu). Par aktīvu darbību Norvēģijas mūzikas laukā Norvēģijas karalis viņu ir iecēlis par Olafa ordeņa kavalieri.

Kopš 1975. gada Stīns-Noklebergs ar pārtraukumiem strādā Hannoveres Mūzikas augstskolā – amats, kurā viņš tika iecelts kā jaunākais profesors Vācijā. Regulāri pasniedz meistarklases Zalcburgas Mocarteumā, Parīzes Institut Cortôt École Normale, kā arī Japānā, Ķīnā, Mehiko, Brazīlijā, Krievijā un Skandināvijā.

Pianista karjerā ir atkārtoti solo koncerti Londonā, Parīzē, Berlīnē, Tokijā, Maskavā, Mehiko, Ņujorkā, Hamburgā un Kopenhāgenā. Koncertturnejās pa ASV un bijušo Padomju Savienību pianists devies vairākas reizes. Koncertējis kopā ar Londonas simfonisko orķestri, Varšavas filharmoniju, Kopenhāgenas Karalisko ansambli, Ķīnas (Pekinas) Filharmoniju, Yumiori filharmonisko orķestri Tokijā, Oslo un Bergenas orķestriem. Viņa Grīga koncerta ierakstu kopā ar Londonas Simfonisko orķestri BBC Sestdienas apskats ir novērtējis kā labāko šī daudz ieskaņotā skaņdarba versiju.

Pianista nesen izdarītais monumentālais darbs - visas Grīga klaviermūzikas ieraksts 14 diskos - Naxos ierakstu kompānijā ir saņēmis starptautisku atzinību. Pēdējā laikā ierakstījis arī H. Kjerulfa un H. Saeveruda klaviermūziku 3 un 5 CD. Sarakstījis grāmatu par Grīga klaviermūzikas interpretāciju Onstage with Grieg.