Latvijas Dabas muzejā no 20. līdz 24.janvārim ikviens tiek aicināts uz daudzkrāsaino, smaržīgo, garšīgo Latvijā audzēto ziemas augļu izstādi "Ziemas krāsas ābeļdārzā".
Izstāde tapusi sadarbībā ar APP Latvijas Valsts augļkopības institūtu (LVAI), kurā apmeklētāju vērtējumam tiks izstādītas vairāk nekā 100 Latvijā audzētu ābolu šķirnes no dažādām pasaules valstīm, to vidū - gan retas, gan sen zināmas, gan pavisam jaunas šķirnes, gan plaši audzētas. Izstādē būs apskatāmas arī 10 bumbieru šķirnes.
Īpašu daļu ābolu šķirņu veido Iedzēnos, Dobelē (LVAI) un Pūrē, kur tiek selekcionētas jaunās Latvijas šķirnes un elites hibrīdi. Šoreiz izstādē tiks izcelta krāsu daudzveidība - dzelteni, sarkani, violeti, rozā, zaļi un brūni, svītraini, kā arī sārtvaigu āboli.
Pasaulē zināmas vairāk nekā 100 tūkstoši daudzveidīgu ābeļu šķirņu. Speciālisti uzskata, ka senākās šķirnes radītas "tautas selekcijas" rezultātā, atlasot un pavairojot labākos sēklaudžus. Latvijā vienas no vecākajām šķirnēm ir "Ničnera Zemeņu", "Baltais Dzidrais", "Mālābele" un "Sīpoliņš".
LVAI veic augļaugu selekciju, šķirņu un potcelmu introdukciju un pārbaudi, vairošanu, perspektīvo šķirņu audzēšanas tehnoloģiju izstrādi, ģenētisko resursu saglabāšanu, kā arī pētījumus citās dārzkopības jomās.
Institūta modernie ābeļdārzi ierīkoti uz zemiem potcelmiem. Ik gadus dārzā novāc pat līdz 80 tonnu ābolu. LVAI kolekcijā ir vairāk kā 600 ābeļu šķirnes un hibrīdi.
Āboli ir ne vien garšīgi, bet arī vērtīgi augļi. Tie satur vielas, kas darbojas kā antioksidanti. Pateicoties ābolu šķiedrvielām un citām bioloģiski aktīvajām vielām, tie palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs. Ābolos ir maz tauku un nātrija, turklāt tie ir labs kālija avots. Ābolu sēklās un sulā esošā minerālviela bors veicina kaulu augšanas procesus. Bumbieri savukārt satur sevišķi daudz cukuru un nešķīstošo šķiedrvielu.
Izstādes apmeklētāji varēs iepazīt institūtā izstrādātos produktus, piemēram, dažādu augļu un ogu tējas un krāsainās krūmcidoniju sukādes, kā arī tos iegādāties. Kā parasti, varēs nopirkt arī ābolus un saņemt zinātnieku konsultācijas par ābolu audzēšanu.