Notiks dzejniekam Hermanim Marģeram Majevskim veltīts vakars

Trešdien, 11.septembrī, plkst.17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks sarīkojums Neredzamā klātbūtne: Hermanis Marģers Majevskis, kurā uzmanība tiks pievērsta dzejniekam un atdzejotājam H.M.Majevskim un viņa pēdējai dzejas grāmatai Tumsā dunēdams ledus (2001).

Hermanis Marģers Majevskis latviešu dzejas kopainā ir neparasts, arī nesaprasts un piemirsts dzejnieks. Varbūt tādēļ, ka viņa dzejas stils - izsmalcināts un aristokrātisks - prasa īpašu, no latviešu dzejas ierastās poētikas atšķirīgu uztveri un nojausmu par H.M.Majevska dzejas stila avotiem - angļu, poļu, lietuviešu dzeju.

Trešais H.M.Majevska dzejas krājums Tumsā dunēdams ledus iznācis jau pēc autora nāves. Pastāv divi šā krājuma manuskripta varianti, no kuriem pēdējais ieguvis grāmatas veidolu. Šajā vakarā par H.M.Majevski un viņa pēdējo krājumu stāstīs dzejnieka tuvinieki un kolēģi: dzejnieka dzīvesbiedre Henrika Kukaine, tulkotāja Inese Paklone, dzejnieki Inese Zandere un Uldis Bērziņš. Dziesmas ar H.M.Majevska vārdiem izpildīs komponists Imants Zemzaris un dziedātāja Ieva Parša.

Pasākuma laikā būs iespēja aplūkot H.M.Majevska pēdējā dzejoļu krājuma manuskriptu.

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais