Brīvdabas muzejā šodien Latvijas amatnieku diena

Šodien Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks Seno amatu diena, kuras laikā muzejā jau tradicionāli pulcēsies amatnieki no visas Latvijas, demonstrējot sava aroda noslēpumus un darbu tapšanas procesu.

Seno amatu diena Brīvdabas muzejā ilgs no plkst.12 līdz 16, un tā laikā Priedes krogā apmeklētāji varēs vērot maizes cepšanu malkas krāsnī, Kurzemes zemnieka sētā darbosies kokamatnieks un spēļu meistars, bet pie Mērsraga kalves apmeklētājus gaidīs un ar savu amatu iepazīstinās metālkalēju studija "Auseklis".

Vidzemes sētā no plkst.13 līdz 14 varēs sekot līdzi kulšanas darbiem Rizgu rijā, bet par muzikālo noformējumu un rotaļām gādās bērnu folkloras kopa, kā arī visu pasākuma laiku savu amatu demonstrēs pastalu meistars un adītāja.

"Loejasboļu" sētā visu dienu darbosies audēju darbnīcas, Zemgales sētā apmeklētājus gaidīs kokamatnieku darbnīca, audēju studija, kā arī būs iespēja vērot zedeņu žoga labošanas procesu, bet Kurzemes zvejniekciema pļavā plkst.13, 14 un 15 darbosies siena leļļu darināšana un teātris no pagatavotajām lellēm.

Kurzemes zvejniekciema "Mauru sētā" būs iespēja piedalīties sieviešu darbos - vērpšanā, aušanā, adīšanā, veļas mazgāšanā un gludināšanā, kā arī meldru krēsla pinumu darbnīcā, savukārt Kurzemes zvejniekciema "Lurķos" būs vīru darbi, kur notiks baļķu garenzāģēšana, dēļu plēšana, mucu taisīšana un ķipīšu stīpošana, vienkoča ciršana un laivas darvošana.

Latgales ciemā interesenti varēs vērot goda vārtu un lielās sētas remontu, kā arī piedalīties tāss pinēja un podnieka darbnīcās, bet "Vecluiku" sētā apmeklētāji varēs izmēģināt savus spēkus Vecpiebalgas ratiņu dreimaņa un koka karošu darbnīcās, kā arī pinumu studijas amata demonstrējumos, savukārt Kurzemes ceplī un Vidzemes podnieka darbnīcā-ceplī apmeklētājus gaidīs podnieki.

Šomēnes Brīvdabas muzejā norosināsies arī projekts amatnieku darbnīca "Tilts". Katru darba dienu vairākās muzeja sētās dažādu amatu meistari stāstīs, rādīs un ļaus pašiem izmēģināt vecākus un jaunākus darbarīkus un instrumentus.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.