Nacionālais teātris sākot jauno sezonu apbalvo labākos aktierus

© F64

Latvijas Nacionālais teātrisšodien, 5. augustā, atklāja savu 95.teātra sezonu. Vienlaikus notika arī aizvadītās sezonas labāko aktieru sveikšana.

Par pagājušās sezonas labāko aktrisi atzīta Dita Lūriņa, kurai pasniedza Elzas Radziņas kulonu. Kā pagājušās sezonas labākais aktieris tika apbalvots Uldis Anže, viņš saņēma Kārļa Sebra gredzenu.

Par spilgtāko mīlētājas lomu aizvadītajā sezonā Veltas Līnes gredzenu šodien saņēma aktrise Inga Misāne par Jūlikas lomu izrādē "Lilioms".

Elzas Radziņas kulons iepriekšējos gados ticis pasniegts aktrisēm – Lolitai Caukai,  Mārai Zemdegai, Daigai Kažociņai un Dacei Bonātei, bet Kārļa Sebra gredzens Gundaram Grasbergam, Edmundam Freibergam, Voldemāram Šoriņam un Mārcim Maņjakovam.

Veltas Līnes gredzenu, kas tiek pasniegts par spilgtāko mīlētājas lomu, iepriekš pasniegts gan Inārai Sluckai,  Indrai Rogai, gan Ditai Lūriņai un Lienei Gāliņai.

Par aizvadītās sezonas Gada izrādēm atzītas Indras Rogas iestudētā "Sieviete, kura nav uzmanības vērta" un režisores Ināras Sluckas iestudētā izrāde "Zudušo laiku citējot".

Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis uzsvēra, ka aizvadītā sezona bijusi veiksmīga un teātra darbu novērtējuši ne tikai skatītāji, bet arī kritiķi. Aizvadītās sezonas "Spēlmaņu naktī" teātris ieguva piecas balvas, bet par 2012./2013.gada sezonu teātrim ir 27 nominācijas.

Pēc balvu pasniegšanas notika tradicionālā teātra kolektīva fotografēšanās pie teātra fasādes un Baltajā zālē.

Latvijas Nacionālajam teātrim kopš 1985.gada ir tradīcija, katru gadu 5.augustā Alfrēda Amtmaņa Briedīša dzimšanas dienā pulcēties režisora mājās - muzejā Valles "Zvanītāju Bukās", un kopā ar Valles pašdarbības kolektīviem sniegt svētku koncertu. Katru otro gadu muzejs piešķir Alfreda Amtmaņa Briedīša prēmiju kādam no Nacionālā teātra aktieriem.

Jau ziņots, ka jauno sezonu teātris sāks sāks 12.septembrī, piedāvājot uzreiz trīs jauniestudējumu pirmizrādes - Lielajā zālē izrādi "...bagātā kundze..." Ināras Sluckas režijā, "O.Kartes" Jaunajā zālē Regnāra Vaivara iestudētais mūzikls "Titāniks", bet Aktieru zālē  režisora Dāvja Auškāpa iestudētā  izrāde "Satisfakcija".