Rīgas operas festivālā izrādīs "Nībelunga gredzena" ciklu

Rīgas operas festivāls, kas notiks no 4.jūnija līdz 16.jūnijam, svinot vācu komponista Riharda Vāgnera 200 gadu jubileju, pēc vairāk nekā 100 gadiem Rīgā atkal izrādīs visu operas tetraloģiju "Nībelunga gredzens".

Festivālā tiks demonstrēti  arī aizvadītās sezonas spilgtākie iestudējumi.

Latvijas Nacionālās opera (LNO) jau 16 gadus savu sezonu noslēdz ar Rīgas operas festivālu.

"Nībelunga gredzens" nebija tikai ambiciozs projekts, ar kuru opera gribēja atzīmēt Vāgnera jubileju. Festivāls un "Nībelunga gredzens" dod kultūrpolitisku investīciju nākotnē. Ja agrāk vietējie skatītāji neizprata Vāgneru, tad tagad komponista mūziku izprot jau vairāk, atzīstot, ka tā ir iedarbīga un spēcīga," stāsta LNO direktors Andrejs Žagars.

Šis gads ir zīmīgs ar to, ka 200 gadu jubileju svin arī komponists Džuzepe Verdi. Ņemot vērā to, ka gan finanšu, gan māksliniecisko resursu ziņā darbs pie "Nībelunga gredzena" bija ietilpīgs, LNO nebija iespējas radīt jaunu Verdi operas iestudējumu, tā vietā festivālā šī komponista jubileja tiks pieminēta ar diviem Galā koncertiem.

Verdi mūzikas Galā koncerti tiek veidoti sadarbībā ar diriģentu Andri Pogu, un programmā būs apvienotas Verdi operu spožākās pērles, stāstīja Žagars.

Festivāla noslēguma koncerti notiks divās daļās, un kā solisti tajā piedalīsies ārvalstu viesi Olga Pudova, Oļesja Petrova, Vorens Moks, Murats Karahans, Binbina Vana, kā arī latviešu spožie operdziedātāji Egils Siliņš, Liene Kinča, Jānis Apeinis un Rihards Mačanovskis.

Bez "Nībelunga gredzena" cikla izrādīšanas opera festivālā piedāvās Gaetāno Doniceti operu "Lucia di Lammermoor", Džakomo Pučīni operu "Toska" un Andra Dzenīša radītās operas "Dauka" koncertuzvedumu.

"Nībelunga gredzena" ciklu 2006.gadā ar iestudējumu "Reinas zelts" sāka veidot režisors Stēfans Herheims un diriģents Andris Nelsons. LNO ir iestudētas visas četras operas daļas, un festivāla laikā tās diriģēs diriģents Korneliuss Meisters.

Līdz šim vienīgo reizi grandiozais cikls Rīgā iestudēts 1902.gadā.

Iestudējuma "Dievu mijkrēslis" soliste Liene Kinča, kurai šajā operā jāatveido trīs dažādas lomas. Viņa stāstīja, ka pirmo reizi ar Vāgneru saskārās pirms sešiem gadiem, kad Nelsons piedāvāja lomu "Reinas zeltā". "Toreiz biju jauna dziedātāja un balss vēl tikai attīstījās, taču Nelsons teica, ka es varētu kļūt par vācu mūzikas un Vāgnera izpildītāju. Gadiem ejot un attīstoties balsij, esmu sapratusi, ka tas tiešām ir man domāts. Mana tuvākā nākotne, gan ne Latvijā, ir saistīta ar Vāgnera operām," sacīja Kinča.

Nākamajā sezonā LNO paredzējis izrādīt Vāgnera operu "Rienci",bet 2015.gadā operas repertuārā atgriezīsies gan "Valkīra", gan "Zigfrīds".

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais