Jaunajā Rīgas teātrī divas pirmizrādes

Vakar, 14. maijā,Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvojusi teātra mākslinieciskā vadītāja Alvja Hermaņa iestudētā Henrika Ibsena luga "Tautas ienaidnieks".

Izrāde skatāma Jaunā Rīgas teātra (JRT) pagalma ēkā, otrajā stāvā, virs Mazās zāles.

Kādā mazpilsētā atklāts jauns, grezns kūrorts, un pilsētas iedzīvotāji cer uz tūristu naudas pieplūdumu. Taču viens no projekta vadītājiem atklāj, ka peldvietas ūdeņi ir kaitīgi veselībai... Šī ir pirmā reize, kad JRT iestudē izrādi, kurai varētu atbilst apzīmējums "politiskais teātris". Galvenā doma ir par to, ka demokrātiskais pārvaldes modelis mūsdienās ir kļuvis neefektīvs. Gandrīz visi demokrātiskā vairākuma pieņemtie lēmumi mūsdienu pasaulē ir nekompetenti un vērsti pret pašas sabiedrības interesēm.

Scenogrāfiju jaunajam iestudējumam veido Alvis Hermanis.Izrādē piedalīsies aktieri Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Ģirts Krūmiņš, Ivars Krasts, Kristīne Krūze, Gatis Gāga un Varis Piņķis.

 Savukārt rīt,16.maijā,Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisores Māras Ķimeles iestudējums - "Austrumvējš rietumvējš", veidots pēc pasaulslavenās rakstnieces, Nobela prēmijas laureātes Perlas Bakas romāna motīviem. 

Ļoti poētiskais romāns "Austrumvējš rietumvējš" līdz ar citiem Ķīnai veltītajiem sacerējumiem tā autorei Perlai Bakai 1938.gadā nesa Nobela prēmiju literatūrā. Tas ir stāsts par jaunu, viduslaiku garā audzinātu ķīniešu sievieti, kura tiek izprecināta moderni domājošam, Amerikā izglītotam vīrietim. Viņam, pēc studijām atgriežoties dzimtenē, šķiet smieklīgi dzīvot pa vecam. Šajā stāstā ir daudz humora un arī skumju par aizejošo pasauli, kura bijusi skaista un vienlaikus skarba.

Iestudējuma mākslinieces ir Inga Bermaka un Agnese Stabiņa, kuru sadarbību ar Māru Ķimeli skatītāji atzinīgi novērtējuši jau tādos iestudējumos kā "Otello", "Nijaramas pasakas", "Pasakas par zvēriem" un "Noziegums/sods".

Lomas režisore uzticējusi Janai Čivželei, Kasparam Znotiņam, Ingai Alsiņai-Lasmanei, Baibai Brokai, Jevgēnijam Isajevam, Elitai Kļaviņai, Ivetai Polei, Edgaram Samītim un Andim Strodam.

Svarīgākais