Valmieras teātrī atkal top Raiņa "'Daugava"

21. martā Valmieras drāmas teātrī notiks pirmizrāde Raiņa poēmai ''Daugava'',kuru iestudē režisors Mārtiņš Eihe.

Šis ir jau otrais Raiņa poēmas ''Daugava'' iestudējums Valmieras teātrī. Pirmais tika izveidots 1987. gadā, Trešās Atmodas laikā. Toreiz izrādi ar milzīgiem panākumiem  iestudēja režisors Valentīns Maculēvičs,kurš iestudējuma veidošanā iesaistīja komponistu Mārtiņu Braunu. Tā radās jaunā tautai tik tuvā himniskā "Saule, Pērkons, Daugava''.

Mārtiņa Eihes izrāde top mēmā kino estētikā: aktieri bez vārdiem iedzīvinās Latvijas vēstures ainas, bet koris „Sōla” ar Mārtiņa Brauna mūziku radīs simbolisko, garīgo noskaņu.  Tajā savienosies divu izcilu daiļdarbu – poēmas un dziesmu cikla – enerģētika, lai rastu atbildi uz katram latvietim būtisku jautājumu: kāpēc nācijai ir vajadzīga sava valsts. Iestudējums mēģinās skarbi un tieši izpētīt tagadējā sabiedrības noskaņojuma cēloņus un saknes, kas stiepjas līdz pat valsts tapšanas brīdim, bet iespējams vēl dziļākā senatnē.

„Izrādes un mūsu uzmanības centrā ir divi jautājumu loki,” uzsver režisors M. Eihe. „Pirmais no tiem - kādi bija tie ideāli, kuru rezultātā radās Latvijas valsts; kā tos noteica vēsturiskie apstākļi – I Pasaules karš, bēgļi, latviešu strēlnieki. To varētu apzīmēt kā veco Latviju, apjūsmoto Latviju, aizgājušo Latviju. Un otrs – kurā brīdī gadījies pagrieziena punkts un kas mēs esam tagad. Kas noticis ar Latviju? Vai – pavisam ciniski: vai Latvija šodien kādam ir vajadzīga? Abas šīs lietas pretstatot, krustu šķērsu krustojot, mēs mēģināsim nonākt pie secinājuma.”

Mārtiņš Eihe lomas iestudējumā uzticējis aktieriem - Ievai Puķei, Aigaram Apinim, Inesei Pudžai, Mārai Mennikai, Kārlim Neimanim, Dacei Eversai, Janusam Johansonam, Mārtiņam Liepam, Inesei Ramutei, Ilzei Pukinskai, Aigaram Vilimam, Svetlanai Bless, Ģirtam Rāviņam.

Radošajā grupā ir arī scenogrāfs Kristians Brekte, kostīmu māksliniece Kristīne Vītola, horeogrāfe Katrīna Albuže un video mākslinieks Gatis Priednieks-Melnacis.

Svarīgākais