Spēlmaņu nakts noslēgusies, Vili Daudziņu mīl gan žūrija, gan skatītāji

Aktieris Vilis Daudziņš © F64

Noskaidroti teātra balvas "Spēlmaņu nakts" laureāti 2008./2009. sezonā. Par gada izrādi žūrija atzinusi režisora Alvja Hermaņa izrādi "Zilākalna Marta" Jaunajā Rīgas teātrī (JRT).

Gada aktrises titulu saņēma Dace Bonāte par Billes lomu teātra izrādē "Bille", bet par Gada aktieri tika atzīts Vilis Daudziņš, kurš par monoizrādi "Vectēvs" Jaunajā Rīgas teātrī saņēma arī otru balvu nominācijā Gada latviešu autora iestudējums ,izrādes režisors Alvis Hermanis.

"Spēlmaņu nakts" balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā piešķirta scenogrāfam un māksliniekam Ilmāram Blumbergam.

Nominācijā Gada spilgtākā debija balva tika pasniegta jaunajai režisorei Inesei Mičulei par režiju JRT izrādei "Fundamentālists".

Nominācijā Gada jaunie skatuves mākslinieki balvu saņēma jaunā Dailes teātra aktrise Ilze Ķuzule par Stellas lomu izrādē "Ilgu tramvajs",Teātra observatorija un Valmieras drāmas teātra jaunais režisors Viesturs Meikšāns par režijas darbu izrādēs "Marionetes" un "Fantomsāpes".

Nominācijā Gada izrāde bērniem vai jauniešiem apbalvota režisora Valtera Sīļa Nacionālajā teātrī veidotā izrāde "Par mammām".

Nominācijā Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē balvu saņēma režisors Regnārs Vaivars par muzikālo noformējumu izrādēm "Bračkas" JRT un "Visiem zināmais lācis un viņa dr."Nacionālajā teātrī.

Par Gada aktrisi otrā plāna lomā tika atzīta aktrise Regīna Razuma par lomām Jaunā Rīgas teātra izrādēs Dorota - "Sala" un Anita Burtāne - "Bračkas".

Savukārt par Gada aktieri otrā plāna lomā tika atzīts Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš par lomām Fredijs "Siseņi" un Lukjans Timofejevičs Ļebedevs "Idiots. Pēdējā nakts".

Latvijas Nacionālās operas baleta trupas solists Arturs Sokolovs tika atzīts par Gada baleta mākslinieku lomās - Francis baletā "Kopēlija"un Nataniels baletā "Smilšu vīrs".

Kostīmu māksliniekiem darba būs arvien vairāk, pasniedzot balvu Gada kostīmu māksliniecei Keitai par kostīmiem Nacionālā teātra izrādei "1906. Trakāk vēl kā piektā gadā" norādīja Intars Rešetins.

Neapšaubāmi labākais teātra scenogrāfs jau sesto reizi iegūstot balvuGada scenogrāfs, arī šogad ir Andris Freibergs par izrādēm "Piezīmes no pagrīdes" JRT un "Dons Žuans", Latvijas Nacionālā opera.

Bet Gada režisors ir Alvis Hermanis par izrādēm Zilākalna Marta un Vectēvs, JRT.

Pirms trīs gadiem Teātra darbinieku savienības un "Ģimenes aptieku" dibinātajā Teātra Zelta fondā šogad svinīgi tiek uzņemti trīs skatuves mākslinieki: Latvijas Nacionālā teātra aktieris Uldis Dumpis, Jaunatnes teātra aktrise Astrīda Vecvagare un Operetes soliste Ļubova Beļikova. Viņi pievienosies 11 citiem teātru māksliniekiem, kuri uzņemti Teātra Zelta fondā iepriekšējos gadus.

Ģimenes aptiekas speciālbalva "Sudraba piesta 2009" tika pasniegta Nacionālā teātra izrādei "Bille".

Žūrijas īpašā balva tika pasniegta Valdim Lūriņam par veiksmīgu atgriešanos režijā ar trim izrādēm - "Sapnis par Brodveju", "Klase - XXgs", "Bille" - un lielisko sadarbību ar aktieru ansambļiem.

Teātra balvas “Spēlmaņu nakts” 2008/2009. gada sezonas jauniestudējumu skates žūrijas komisija: Normunds Naumanis (priekšsēdētājs), Undīne Adamaite, Anna Eižvertiņa, Līga Ulberte, Maija Svarinska. Jau otro gadu darbojās arī teātra ekspertu komisija, kurā ir teātru izvirzīti eksperti:Ieva Struka, Ingrīda Vilkārse, Mārtiņš Eihe, Līna Ovčiņņikova, Inta Uškāne.

Šogad svinīgā noslēguma ceremonija, kuru vadīja Kristīne Zadovska un Gundars Āboliņš,norisinājās Dailes teātrī.

Kā jau teātrī neiztika bez jokiem, tā tika pasniegta arī jaunieviestā balva labākajam kinokritiķim Mazais Kristapiņš, balvas godpilnā pasniegšana tika uzticēta aktierim Ģirtam Ķesterim, bet tā kā balvai netika izvirzīts neviens nominants balvu saņēma nevis tas kurš pelnījis, bet tas kuram vairāk vajag un tas bija neviens cits kā Ģirts Ķesteris.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.