Māra Ķimele atkal pievēršas Strindbergam

© F64

Režisore Māra Ķimele atkal pievērsusies izcilā dramaturga Augusta Sttrindberga daiļradei, šoreiz Jaunajā Rīgas teātrī iestudējot viņa lugu "Tēvs".

Jāaatgādina, ka  savulaik Māra Ķimele Jaunajā Rīgas teātrī  iestudēja skatītāju iemīļoto izrādi "Jūlijas jaunkundze".

Strindberga lugas "Tēvs" varoņu laulības dzīve ir kā nebeidzama cīņa par ietekmi un varu ģimenē. Cīņas iemesls vienkāršs- bērna audzināšana. Vai tas ir karš, kurā visi līdzekļi labi? Vai vienkārši cilvēciska nespēja / nevēlēšanās saprasties? Vīrišķais spēks šajā ģimenē izrādās trauslāks par sievietes vājumu.

Māras Ķimeles un Augusta Strindberga dzīves pamatkonflikta uztvere ir ļoti līdzīga, taču diametrāli atšķiras mākslinieku attieksme pret to. Strindberga personiskā dzīves pieredze un trīs neveiksmīgās laulības nostāda viņu radikālā vīriešu pozīciju aizstāvībā. Savukārt Ķimeles izrādēs vadošā ir sieviete, sievišķīgā būtība, kas cenšas atbrīvoties no sadzīvē ierastās vīrieša dominantes.

Luga "Tēvs” nav tikai par viena vīrieša personiskajiem pārdzīvojumiem, bet arī par pasaules mēroga katastrofu – nesaprašanos, kas mūsdienās, šķiet, pieņēmusi graujošus apmērus arī globālā sociālā un politiskā kontekstā. 

Strindberga varoņus iedzīvinās aktieri - Gundars Āboliņš, Sandra Zvīgule, Jana Čivžele, Gatis Gāga, Varis Piņķis, Inga Alsiņa, Liena Šmukste, Edgars Samītis, Anta Krūmiņa.

Strindberga varoņu ģimenisko vidi veido scaenogrāfs Rudolfs Bekičs, bet tērpus Kristīne Jurjāne.

Iestudējuma pimizrāde paredzēta 19. janvārī  Teātra muzeja zālē Talsu ielā 1.

Šogad teātri visā pasaulē pievēršas Strindberga daiļradei, pieminot izcilā dramaturga un modernās drāmas radītāja nāves 100. gadskārtu. 

Svarīgākais