Valmieras drāmas teātris atklāj 90.sezonu

Valmieras drāmas teātris 90.teātra sezonu atklāj ar ikgadējo tradīciju, viesizrādēm Rīgā, kas notiks no 20. līdz 31.augustam Dailes teātrī.

Jaunajā sezonā teātrī taps 11 iestudējumi - oriģināldramaturģija, latviešu un pasaules klasika un mūsdienu ārvalstu lugas. Iestudējumus veidos gan pieredzējušie meistari, gan savu spēku jau apliecinājušie jaunie režisori, gan vairāki debitanti Valmieras teātrī. Viens no sezonas galvenajiem notikumiem būs V Starptautiskais Rūdolfa Blaumaņa teātra festivāls, kas, saskaņojot to ar rakstnieka 150.jubileju, notiks 2013.gadā no 12. līdz 17.martam.

Jaunajā sezonā par Valmieras drāmas teātra ģenerālsponsoru ir kļuvis Latvijas vadošais piena pārstrādes uzņēmums "Food Union". Ar uzņēmuma atbalstu teātris varēs būtiski modernizēt tehnisko aprīkojumu un ieviest jaunas teātra tradīcijas.

Jaunajā sezonā teātra repertuārā būs plašs dramaturģijas spektrs. Latviešu dramaturģiju pārstāvēs Alvja Lapiņa luga "Klejotāja lūgšana", kas tapusi pēc Gunāra Janovska romāna "Balsis iz tumsas" motīviem, Vara Braslas iestudējumā. Lugas notikumi risinās pirmajos pēckara gados latviešu trimdas vidē.

Gatavojoties R.Blaumaņa teātra festivālam, parafrāzi par noveles "Raudupiete" tēmām radīs jaunais režisors Elmārs Seņkovs, titullomu paredzot Elīnai Vānei. Savukārt Mārtiņš Eihe, kas atgriezies Valmieras teātrī kā štata režisors, strādās pie vērienīga multimediāla projekta - Raiņa dramatiskās poēmas "Daugava" mūsdienīga un aktuāla lasījuma.

Režisors Felikss Deičs jau kopš pavasara strādā pie Antona Čehova lugas "Mežainis",  iestudējuma,arī nākamais F.Deiča iestudējums būs klasika - angļu rakstnieka Keneta Greiema brīnišķīgā bērnu romāna "Vējš vītolos" dramatizējums mazajiem skatītājiem.

Savukārt Vladislavs Nastavševs uzvedīs Šekspīra "Makbets" ar aktieriem Ingu Siliņu un Ivo Martinsonu galvenajās lomās.

Jaunie režisori Jānis Znotiņš un Reinis Suhanovs , kuri VDT iestudēs savus režijas diplomdarbus, izvēlējušies Patrika Hamiltona patiesos notikumos balstītu detektīvlugu "Virve", ko savulaik ekranizējis Alfreds Hičkoks un Leonīda Gerša melodrāmu "Tauriņi ir brīvi".

Valmierā sezonas beigās debitēs arī Dž.Dž.Džilindžers  ar mūsdienu itāļu dramaturga Roberto Kavozi lugu "Feldfēbelis Butterfly".

Jaunajā, teātrim jau 90.sezonā par Valmieras drāmas teātra ģenerālsponsoru ir kļuvis  apvienotais uzņēmums “Food Union".  Ar “Food Union" atbalstu Valmieras drāmas teātris varēs būtiski modernizēt Lielās zāles gaismas aprīkojumu. Tāpat, pirmo reizi vēsturē, teātris kopīgi ar ģenerālsponsoru noskaidros skatītāju viedokli balsojumā par sezonas Labāko aktieri un Labāko aktrisi, un apbalvos viņus ikgadējā teātra apbalvošanas ceremonijā, kas notiks decembra beigās. “Food Union" šosezon atbalstīs arī R.Blaumaņa festivālu, kas pulcēs ne tikai Latvijas profesionālos teātrus, bet arī teātrus no Krievijas un citām kaimiņu valstīm.

Sezonas otrajā pusē, no 12. līdz 17.martam notiks jau piektais Starptautiskais R.Blaumaņa teātra festivāls. Tajā piedalīsies gandrīz visi Latvijas profesionālie teātri, būs ārzemju viesi ar savas valsts dramaturgu, Blaumaņa laikabiedru lugu uzvedumiem, kā arī kopā ar Latvijas Universitāti rīkota starptautiska zinātniskā konference. Blaumaņa lugu iestudējumus vērtēs profesionāļu žūrija. Kā parasti, uz Ziemassvētkiem taps arī svētku koncerts, ko uzvedīs Mārtiņš Eihe.

Teātrī atgriezušies un pievienojušies divi darbinieki. Par štata režisoru kļūs Mārtiņš Eihe un Valmieras teātrī atgriežas gaismu mākslinieks Krišjānis Strazdītis, kas pēdējos gados strādāja Jaunajā Rīgas teātrī.

Pagājušā sezonas teātra sasniegtie rezultāti ir ļoti apmierinoši. Apkopojot informāciju par 2011./2012.gada, sezonu VDT izrādes kopā noskatījušies 50 720 skatītāji un kopā ar izbraukuma izrādēm nospēlētas 325 izrādes. Tai skaitā nospēlētas izrādes izbraukumā - 51, kurās skatītāju skaits ir 13 968 un Valmieras teātrī, pa visām teātra zālēm kopā, nospēlētas 274 izrādes, skatītāju skaits 36 752. Pagājušā sezonā tika iestudēti 9 jauniestudējumi.

Izklaide

Līdz ar rudens sākumu mūziķis Ralfs Eilands, kā arī radio, TV šovu vadītājs un improvizators Kaspars Breidaks, kuri kopā pazīstami kā komiķu apvienība “Mēs Jūs Mīlam”, aicina uz savu jaunāko izrādi “Mēs Jūs Mīlam: Beigas”.