Atzīmējot pirmizrādes simtgadi, Valmieras teātris piedāvā savu versiju par Raiņa "Zelta zirgu"

Tieši pirms simts gadiem - 1909. gada 26. decembrī Raiņa luga "Zelta zirgs" piedzīvoja pirmizrādi uz Jaunā Rīgas teātra skatuves.

100 gadus vēlāk, 2009. gada 26. decembrīValmieras teātris un režisors Viesturs Meikšāns JRT Lielajā zālē piedāvā savu versiju par Raiņa ideju drāmu "Zelta zirgs".

"Rainis "Zelta zirgu" rakstīja par sava laika ideāliem un skaisto un mūžīgo ideju - dots devējam atdodas. Taču šodienas realitātē neviens vairs nevar atļauties sapņot. Šis ir vilšanās laiks, un Saulcerīte nav laime. Saulcerīte ir ilūzija, taču neviena vilšanās nedrīkst iznīcināt tautas garīgās vērtības, kopību, valodu un tradīcijas", atklāj režisors Viesturs Meikšāns.

Antiņa lomā Ivo Martinsons, Saulcerīte - Dace Eversa. Pārējās lomās: Mārtiņš Meiers, Oskars Morozovs, Rihards Rudāks, Ieva Puķe, Ingus Kniploks, Māris Bezmers un Ilze Lieckalniņa.

Izrādes scenogrāfs ir Reinis Suhanovs, video - Juris Misa, muzikālais noformējums - Mārtiņš Meiers, gaismu mākslinieks - Krišjānis Strazdītis un kustību konsultante - Linda Mīļā.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais