Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Muzeju naktī aicina apmeklēt arī teātrus

Muzeju nakts 2012 ietvaros, apmeklētājiem savas durvis vērs arī Latvijas Leļļu teātris, Latvijas Nacionālais teātris, Valmieras teātris un Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, savukārt Dailes teātris viesosies kim? Laikmetīgās mākslas centrā, bet Radošā apvienība "Nomadi" dodas izbraukumā uz Liepāju, kur piedāvās videoinstalāciju ar performatīviem akcentiem.

Pēc pērn piedzīvotās lieliskās debijas Muzeju naktī, 19.maija vakarā Latvijas Leļļu teātris atkal durvis plaši vērs ikvienam, kuru urda ziņkāre, kā ir dzīvot, domāt, smieties un raudāt kopā ar lellēm... Par šī gada Muzeju nakts moto izvēloties krietni ambiciozo frāzi "Mums jūra līdz ceļiem", lelles šajā vakarā pierādīs, ka var visu - pat vairāk, nekā mēs, cilvēki!

Ikviens Muzeju nakts apmeklētājs varēs uzzināt, ko nozīmē jēdziens "melnais kabinets" un iepazīt leļļu daudzveidību: būs redzamas gan marionetes, gan partera lelles. Baseinā peldēsies Zelta zivtiņa, kā jau īstenā jūras valstībā par kārtību rūpēsies Neptūns, bet skudriņām pāri kauliem liks skriet Leļļu teātra Spoks!

Ja teātra ēka sākas ar garderobi, tad izrāde - ar leļļu darbnīcām. Tāpēc šajā naktī darbnīcas un garderobe būs kļuvušas par vienu veselu...

19.maija vakaru ļoti gaida arī lelles, kas it kā neatbilst jūras tematikai, bet tik ļoti vēlas piedalīties Muzeju naktī, ka nevarēs noturēties, nepagozējoties sabiedrībā. Kompānijā ar aktieriem Miķeli Žideļūnu, Valdi Vanagu, Artūru Putniņu, Daumantu Švampi, Olgu Larinu un Nikolaju Šestaku tās dzers tēju kafejnīcā, koķetēs ar apmeklētājiem un pierādīs, ka arī viņas ir Muzeju nakts cienīgas.

Par aizraujošiem Leļļu teātra vēstures stāstiem parūpēsies ilggadīgie Leļļu teātra darbinieki Ļevs Birmanis un Gunta Lipora.

Savukārt Muzeju nakts programmu plkst. 23:30 noslēgs grupas "7 dēli" koncerts uz teātra balkona, kas, tāpat kā pērn, pieliks skaistu punktu Muzeju naktij. Grupa, kurā četri no septiņiem dalībniekiem strādā Leļļu teātrī, ir īsts muzikāls ieguvums, jo kuplina gan Leļļu teātra publiskos, gan iekšējos pasākumus.

Latvijas Nacionālajā teātrī "Dzīvo sajūtu muzejs"

Teātris ir vieta, kuras unikalitāte ir "dzīvā sajūta", tādēļ kopīgās tēmas "Zilā krāsa - jūra" ietvaros Nacionālais teātris piedāvās "ienirt" ūdens atmosfērā, kā arī izet cauri žāvētavai un tapt sausiem nemaz neesot slapjiem. Arī teātra aktieri šogad apskatīs un aptaustīs būšanu pie ūdens, ūdenī, lietū un pat tējkannā.

Sajust un ieraudzīt pludmali varēs teātra metāla cehā, savukārt OKartes Jaunajā zālē būs īpaši veidots digitālais "akvārijs", kurā varēs ienirt nesamirkstot. Būs arī romantiska iespēja pasēdēt pie ūdenskrituma, kurš tek pa teātra vecajām ārsienām jaunajā mēģinājumu zālē un vispār - jauki pavadīt laiku lieliskas mūzikas un ūdens klātbūtnē.

"Muzeju naksts" projekta vadītājs ir Kaspars Zvīgulis. Muzikālo noskaņu radīs Eduards Švāns.

Dailes teātris viesosies kim? Laikmetīgās mākslas centrā (Spīķeros, Maskavas ielā 12/1). No 16.maija līdz 8.jūlijam kim? 1. stāvā esošajā restorānā "Kitchen" apskatāms Jura Dimitera darbs "Džons Neilands un biedri". Tā kā 10.jūnijā Dailes teātrī notiks Ādolfa Alunāna oriģināldramatiskās pasakas ar dziedāšanu DŽONS NEILANDS atjaunojuma pirmizrāde ar pa daļai pavisam jaunām dekorācijām un pa daļai pavisam jauniem aktieriem, tad Dailes teātra aktivitātes Muzeju naktī būs saistītas ar šo izrādi.

Ap plkst. 21.00 kim? Laikmetīgās mākslas centrā muzikālu priekšnesumu sniegs daļa no "Džona Neilanda" solo kvartetes dziedāšanas biedrībā - aktieri Gints Grāvelis un Lauris Dzelzītis, kā arī izrādes muzikālais konsultants un Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods, atskaņojot dažas no pazīstamajām Raimonda Paula dziesmām, kas no 10. jūnija skanēs Dailes teātrī. Plkst. 22.00 būs iespēja pavērt skatuves priekškaru un uzzināt, kā top izrādes kostīmi - kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa pastāstīs par kostīmu tapšanas procesu, atklās topošās izrādes "Džons Neilands" tērpu skices un demonstrēs savas mammas - kostīmu mākslinieces Baibas Puzinas - kostīmu skices un dažus tērpus no leģendārā 1982. gada "Džona Neilanda" iestudējuma.

No plkst. 21.30 tiks demonstrēti 1982. gada iestudējuma "Džons Neilands" televīzijas ieraksta fragmenti.

Vienlaikus iecerēta procesuāla aktivitāte "Vakariņas mākslā" kopā ar restorānu "Kitchen" un Dailes teātra aktieri Andri Bērziņu.

No plkst. 21.00 darbosies fotosalons, kurā ikviens aicināts nofotografēties teatralizētā gaisotnē.

Valmieras teātrī notiks pasākumi, kuru laikā varēs vērot īpaši sagatavotu performanci, apskatīt izstādes un iegādāties biļetes ar ievērojamām atlaidēm.

Režisors Viesturs Meikšāns un aktieri Elīna Vāne, Ilze Lieckalniņa, Rihards Jakovels, Māra Mennika, Sanita Pušpure, Ivo Martinsons, Oskars Morozovs, Kārlis Neimanis, Ģirts Rāviņš, Mārtiņš Liepa kopā ar teātra muzikālās daļas vadītāju Emīlu Zilbertu un Valmieras ģimnāzijas teātra klases skolēniem īpaši "Muzeju naktij" izveido performanci "REM20". Tas būs stāsts 20 minūšu garumā - kā noslēpumaini sola pats režisors: "20 mirkļi, 20 ainas, 20 vaibsti, 20 aktieri". VDT aktieru piedāvātā performance "REM20" nakts laikā notiks sešas reizes - pulksten 20.00, 21.00, 22.00, 23.00, 24.00 un 1.00 naktī.

Pārējā laikā varēs apskatīt vairākas izstādes. Uz teātra "Laipas" skatāma fotomākslinieku Gunāra Bindes un Jura Kmina izstāde "Krodera teātris". Tā radusies vairāku inscenētu fotosesiju rezultātā, režisoram speciāli iejūtoties atšķirīgos tēlos kopā ar sev nozīmīgiem aktieriem no dažādiem dzīves posmiem: valmieriešiem, liepājniekiem, rīdziniekiem. Izstāde tapusi, sagaidot režisora 90.jubileju, un to redzēt varēs vēl tikai maijā un jūnijā.

Turpat aplūkojama aktiera Jura Laviņa 70. dzimšanas dienai veltīta izstāde ar fotomirkļiem gan no mākslinieka bērnības, gan mācību laikiem Dailes teātra III studijā, gan darba dažādos Latvijas teātros.

Foajē tiks iekārtota scenogrāfijas maketu izstāde "Teātra skatuve". Izrādes dekorāciju miniatūrā atveida darināšana ir gan nozīmīgs radošā procesa posms, gan arī precīzs un smalks amatnieka veikums - tajā viss, kas vēlāk būs uz skatuves, atveidots mērogā 1:20. Skatuves maketi ļaus atcerēties reiz bijušus iestudējumus un spriest par scenogrāfu un režisoru radošās domas gaitu.

"Muzeju nakts" laikā no pulksten 19.00 līdz pusnaktij darbosies arī nakts kase, kur biļetes uz VDT izrādēm varēs iegādāties ar 50 procentu atlaidi.

Eduarda Smiļģa Teātra muzejs strādās no plkst. 19.00 - 01.00

Programmā:

Norises laiks Aktivitāte

19:00-22:00 Meistardarbnīca bērniem: Kuģīšu izgatavošana un peldināšana

19:00-19:30 Priekšlasījums "Jūra un kuģi Ed.Smiļģa daiļradē"

19:30-24:00 Zilās noskaņas Nacionālā teātra izstādē

19:30-01:00 Zilā putna meklējumi J.Munča jubilejas izstādē

20.00

21.00

22.00 LKA topošo mākslinieku kustības zilā vakarā ar auditorijas piedalīšanos

Liepājā Vecās ostmalas 55 telpās radošā apvienība "Nomadi" piedāvās videoinstalāciju ar performatīviem akcentiem "Jūras zilais". Tās laikā Muzeju nakts klejotāji mājīgos apstākļos uz mirkli varēs atpūtināt kājas un mākslas nogurdinātos prātus, vērojot to, kas bijis ne tikai pirms kultūras, bet arī pirms cilvēka un dzīvības. Darba autori Krista Burāne un Mārtiņš Eihe aicinās skatītājus padomāt par kultūras un dabas attiecībām, par cilvēkiem, kuri civilizācijas piedāvāto ērtību dēļ aizmirst dabisko, par vienkāršām lietām, kurām cilvēki vairs neatlicina laiku, neievēro un ikdienas pieredzē tās kļūst par retumu. Retumu, kuram iespējams drīz būs vieta muzejos. Jūraszilajā vakarā saimniekos aktieris Gatis Maliks.