Ar izrādēm "'Soņa" un "Melnais piens" JRT viesosies starptautiskos festivālos

Jaunais Rīgas teātris (JRT) šomēnes ar režisora Alvja Hermaņa iestudētajām izrādēm "Soņa" un "Melnais piens" viesosies starptautiskos teātra festivālos Lietuvā un Polijā.

Izrāde "Soņa" dosies uz Viļņu, kur tiks rādīta 15.maijā "Arts Printing House" telpās XIV starptautiskajā teātra festivālā "New Drama Action".

Starptautiskais jaunās dramaturģijas un teātra festivāls "New Drama Action" notiek kopš 1999.gada, to rīko Lietuvas Teātra un kino informācijas un izglītības centrs. Festivāla mērķis ir iepazīstināt ar interesantākajām norisēm mūsdienu dramaturģijā un laikmetīgajā teātrī, veicinot jauna rokraksta attīstību Lietuvas teātrī. Kopš pirmsākumiem festivāls ir platforma jaunām idejām, izaicinājums un iespēja mainīt virzienu.

Šogad festivāls "New Drama Action" notiks no 15.maija līdz 21 maijam, un tajā būs skatāmi Arpada Šillinga, Kšištofa Varļikovska un Alvja Hermaņa iestudējumi. "New Drama Action" iepazīstinās lietuviešu skatītājus arī ar jaunā norvēģu mākslinieka Amunda Sjūli Svēno darbiem.

Savukārt 22.maijā festivālā "Kontakt", kas notiks Polijā, būs skatāma JRT izrāde "Melnais piens".

Festivāls "Kontakt" savos pirmsākumos 1991.gadā bija pirmā starptautiskā tikšanās vieta teātra trupām no Austrumeiropas un Rietumeiropas. Festivāla reputāciju jau no paša sākuma veidojusi izrāžu augstā mākslinieciskā kvalitāte, tas bijis pagrieziena punkts daudzu mūsdienās atzītu Austrumeiropas teātra režisoru karjerā, dodot šiem režisoriem iespēju pirmoreiz parādīt savus darbus Rietumu publikai.

Katru gadu festivāls pulcina ap 100 teātra mākslinieku, kritiķu, studentu, Eiropas festivālu direktoru un žurnālistu. Festivāls notiek katru otro gadu pēdējā maija nedēļā.

Festivāls vienlaicīgi ir arī konkurss, jo katru izrādi vērtē starptautiska žūrija, kas piešķir trīs galvenās balvas. Tāpat festivālā notiek dažādas mākslas izstādes, filmu prezentācijas un koncerti. Viena no svarīgākajām "Kontakt" tradīcijām ir iespēja skatītājiem tikties ar izrāžu aktieriem un veidotājiem.

JRT festivālā "Kontakt" piedalījies vairākkārt - 1994.gadā rādīta izrāde "Marķīze de Sada", 1997.gadā - "Kaija", 2006.gadā - "Mēnesis uz laukiem", 2007.gadā - "Latviešu stāsti" un "Soņa", 2008.gadā - "Klusuma skaņas", bet 2010.gadā festivālā demonstrētas izrādes "Zilākalna Marta" un "Vectēvs".