Nacionālajā teātrī notiks "Galvas maiņa"

Latvijas Nacionālajā teātrī top režisores Ineses Mičules iestudētā igauņu autora Uku Ūsberga "Galvas maiņa", kuras pirmizrāde paredzēta 23. maijā Jaunajā zālē.

Dzelzceļa stacija, kurā piepeši sastopas divi jauni mūziķi, bijušie kursa un koju biedri – veiksminieks “saljeri”, kurš kopā ar orķestri dodas koncertēt uz Berlīni, un viņa noplukušais kursabiedrs, savulaik draugs, ģeniālais “mocarts”. Vilciens kavējas, un abi

puiši sāk samērot dzīvē un mākslā gūtos panākumus un atziņas. Ekstravaganto lugas tekstu autors Uku Ūsbergs ir igauņu teātra un mākslas pasaules “infant terrible” - brīnumbērns, kas “pieaugušajiem” liek pārskatīt dzīves vērtības.

Tu piedzimsti. Iemīlies pasaulē. Iemīlies dzīvē. Atklāj. Mācies. Attīsties. Iepazīsti pasauli. Sākumā neredzi visu kopumu, redzi tikai sevi pašu. Un nodarbojies tikai ar to, lai šis „pats” justos labi. Pašapliecinies. Lai iegūtu cieņu, lai būtu labi. Lai tiktu pie labumiem. Viss tikai tādēļ, lai būtu patīkamāk būt pašam ar sevi tajā vidē, kurā esi iemīlējies. Pasaulē. Dzīvot. Taču visu šo periodu tu cīnies. Galvenokārt cīnies ar sevi. Cīnies, lai nenovirzītos no kursa. Cīnies ar saviem impulsiem, kas neatbilst izvēlētajai dzīves perspektīvai. Cīnies ar dzīvi, kurā esi tik ļoti iemīlējies, ar to, ko dzīve tev pamet priekšā. Ar netaisnību. Un visbeidzot tu cīnies ar citiem cilvēkiem. Ar cilvēkiem, kas cīnās ar sevi. Ar cilvēkiem, kas bēg no būtiskākā. Ar cilvēkiem, kas bēg no cilvēciskas saiknes. Bet būt tādam cīnītājam - vai tam ir jēga?

Lomās iejutīsies Ainārs Ančevskis,Ivars Kļavinskis.

Scenogrāfiju veido Gints Sippo,muzikālo noformējumu komponē Rihards Zaļupe,izrādē izmantoto Juhana Līva un Ernsta Enno dzeju tulkojis Kārlis Vērdiņš.

Izklaide

NRA kopā ar LMT Viedtelevīziju aicina šodien, 6. jūlijā, no plkst. 11.00 sekot līdzi tiešraidei no 10. sarunu festivāla LAMPA skatuvēm DOTS, APGAISMO, UZZIBSNĪ, kā arī no Swedbank Ilgtspējas un Ziemeļsalas skatuvēm. Festivāla tiešraides šodien noslēgsies ar tradicionālo politiķu CEPIENU.

Svarīgākais