Nedēļas nogalē pirmizrāde baletam "Bajadēra"

20. aprīlī Latvijas Nacionālais balets aicina uz pirmizrādi – pirmo reizi Latvijā iestudēts Ludviga Minkusa balets „Bajadēra”.

Iestudējuma diriģents ir Farhads Stade, horeogrāfi – Mariuss Petipā un Aivars Leimanis, scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Ināra Gauja. Vien nedaudzas baleta trupas spēj sasniegt tik augstu māksliniecisko līmeni, lai iestudētu Bajadēru. Tagad to skaitam pievienojies arī Latvijas Nacionālais balets.

Jau vairāk nekā 100 gadus skatītājus aizrauj Mariusa Petipā ģeniālā horeogrāfija romantiskajā stāstā par tempļa dejotāju, graciozo bajadēru Nikiju. Viņas mīlestība pret drosmīgo karotāju Soloru iet bojā izšķērdīgajā austrumu galmā, kur kaislības un intrigas dzeļ nāvējošāk par indīgām čūskām. Bajadēras pirmiestudējums LNO repertuārā ir spilgts notikums, žilbinoša, grezna un majestātiska baleta sezonas kulminācija.

Nikijas lomā būs Margarita Demjanoka, Jūlija Gurviča, Viktorija Jansone vai Alise Prudāne, Gamzati – Sabīne Guravska, Elza Leimane-Martinova, Jolanta Lubēja vai Juka Mijake, Solors – Aleksejs Avečkins, Raimonds Martinovs, Sergejs Neikšins vai Arturs Sokolovs.

„Vien nedaudzas baleta trupas spēj sasniegt tik augstu māksliniecisko līmeni, lai iestudētu šo klasiskās horeogrāfijas šedevru. Man prieks, ka mūsu balets var atļauties nevis vienu vai divus, bet četrus galveno lomu izpildītāju sastāvus. Priecājos par visiem māksliniekiem, kas piedalās iestudējumā. Nevaru gan solīt skatus ar vairākiem simtiem dejotāju kā savulaik baleta pirmizrādē Sanktpēterburgā 1877. gadā, tomēr šajā uzvedumā piedalās visi mūsu baleta mākslinieki, daudzi Rīgas Horeogrāfijas skolas audzēkņi un mīmisti. Lielisku darbu paveikusi scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ināra Gauja, uz skatuves uzburot Indijas spilgtās krāsas un neatkārtojamo gaisotni. Uzslavas pelnījuši visi, kas palīdzējuši „Bajadērai” beidzot nokļūt Rīgā,” saka Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs, „Bajadēras” horeogrāfs Aivars Leimanis.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.