Dramaturgu teātris nosvin piecu gadu jubileju, atklāj Kamerzāli un sāk regulāru izrāžu rādīšanu

Apritejuši pieci gadi, kopš savu darbību uzsācis Dramaturgu teātris. Atzīmējot jubileju, Dramaturgu teātris atklāj jaunu, pašu spēkiem iekārtotu Kamerzāli, kurā savas izrādes skatītājiem sāks piedāvāt jau aprīļa mēnesī. Ne mazāk svarīgs un unikāls ir fakts, ka teātri finansē paši teātra radītāji, dramaturgi, režisori, aktieri un topošie aktieri, kas kopumā veido nu jau gandrīz 200 cilvēku lielu kolektīvu.

Dramaturgu teātris atšķirībā no citiem Latvijas teātriem iestudē un izrāda tikai šobrīd dzīvo latviešu dramaturgu lugas, jo ir dibināts ar mērķi veicināt mūsdienu latviešu dramaturģijas attīstību. Turklāt šiem dramaturgiem ir divas iespējas: vai nu pašiem aktīvi iesaistīties Dramaturgu teātra darbā - tā teikt, izjust uz savas ādas to, ko ir radījuši - vai arī nākt ar finansējumu savu lugu iestudēšanai. Otro iespēju pagaidām vēl neviens nav izmantojis, toties kā Dramaturgu teātra biedri savas lugas uz skatuves ir ieraudzījuši gan vecmeistari Andris Zeibots, Dainis Grīnvalds, Hermanis Paukšs, Jānis Jurkāns un Lelde Stumbre, gan jaunie dramaturgi Adrians Briedis-Makovejs, Andris Silamiķelis un Jānis Strods. Vairāki dramaturgi ir arī šī teātra režisori. Dramaturgs un režisors Andris Zeibots savā uzrunā teātrim, piecu gadu jubilejā rakstīja "...Atļaujiet izteikt manu izbrīnu, ka esam vēl tik jauni - tikai Pieci Gadi, kas pat cilvēka dzīvē nav nekāds pārmēru sirmais vecums, kur nu vēl teātra mūžā, iepretim tādiem vecūkšņiem kā senais grieķu vai romiešu teātris, kam velk jau pāri četriem tūkstošiem…. Viņiem taču arī bija savi dramaturgi, lai gan par Dramaturgu teātri neviens no tā laika teātriem nesaucās. Vienkārši toreiz visi bija "dramaturgu teātri". Mēs te dzīvojam Režisoru teātru ielenkumā. Tomēr atļaušos apgalvot: labi dzīvojam."

Savukārt galvenais teātra režisors un dramaturgs Hermanis Paukšs stāsta, ka "Šo piecu teātra pastāvēšanas gadu laikā esam gan mainījuši izrāžu izrādīšanas vietas, gan nupat esam uzņēmuši jau 7. teātra aktieru studiju, no kurām izturīgākie dalībnieki arī veido šā brīža Dramaturgu teātra aktieru pamatsastāvu. Daži no aktieriem izmēģina spēkus arī dramaturgu un režisoru lomās."

Tāda arī ir Dramaturgu teātra darbības forma: izskolot pašiem savus teātra dalībniekus. Par to, cik veiksmīgi tas izdodas, var pārliecināties, nākot uz teātra izrādēm. Izrādes Kamerzālē tiks rādītas, sākot ar aprīļa mēnesi un visu kalendāro gadu. Sekojiet repertuāram teātra mājas lapā vai interneta tīmekļos.