Rīt Nacionālajā teātrī pirmoreiz "Ideāls zaglis''

Rīt 9. februārī Latvijas Nacionālajā teātrī notiks režisores Indras Rogas iestudētās Jaroslava Ivaškēviča „Ideāls zaglis”pirmizrāde.

„Ideāls zaglis” būs izrāde par mīletību un mākslu. Lugā daudz pieminēti un citēti franču simbolisti: „ Ja jūs redzētu manu bibliotēku!! Man ir pilns franču simbolistu darbu komplekts. Gandrīz visi pirmie Verlēna, Rembo, Stefana Mallarmē darbi, izmeklēti manifesti, efemerīdas, un vēlāko simbolistu - Moreasa, Žamma, Samēna dzīves laikā izdotie krājumi, man ir pat Bodlēra „Ļaunuma puķu” piecdesmit septītā gada izdevums, īsts retums, jo tā tirāžas lielākā daļa tika arestēta par amoralitāti... Tā ir mana vājība, pat francūži apbrīno...”

Skatuve ir piepildīta ar skaistām lietām, no kurām lielākā daļa ir ar simbolisku nozīmi.

Izrādes vizuālajā noformējumā Mārtiņa Vilkārša scenodrāfijā un Annas Henrihsones veidotajos kostīmos ir nolasāmas atsauces uz Gustavu Klimtu un Eduāru Manē.

„ Neticu, ka pasaulē ir cilvēks, kam dziļi sirdī nekad nav iezadzies jautājums – kas es esmu, kāpēc dzīvoju, kāda jēga dzīvei, kas ir patiesa laime un mīlestība? Bet tā vēl nav komēdija. Komēdija sākas tad, kad šie jautājumi neatkāpjas pašas dzīves priekšā un cilvēka dvēsele, neapmierinājusies ar jau atrasto, meklē un meklē, atkal šķietas atradusi, bet pēc brīža jau atkal to urda nemiers. Un manuprāt tā ir skaistākā komēdija, kas ar mums šajā dzīvē var notikt, jo tajā ir tik daudz poēzijas un maza daļiņa no mūžīgās jaunības formulas” – tā par izrādi režisore Indra Roga.

Jaunajā izrādē lomas iedalītas Ingai Misānei,Mārtiņam Eglienam, Līgai Zeļģei , Mārtiņam Brūverim, Normundam Laizānams, Ģirtams Liuzinikam.

Ievērojamais poļu rakstnieks Jaroslavs Ivaškēvičs Latvijas teātru skatītājam plašāk pazīstams ar trīs darbiem - savulaik Nacionālā teātra ļoti populāra bija izrāde „Vasara Noānā” - skaistais Frederika Šopēna un Žoržas Sandas mīlestības stāsts Inta Burāna un Elzas Radziņas leģendārajā izpildījumā. Aktieru zālē ir bijusi „ Eņģeļu māte Joanna” Pētera Krilova režijā ar Indru Rogu galvenajā lomā. Jaunākā paaudze toties zina par Alvja Hermaņa divreiz iestudētajām Jaroslava Ivaškēviča "Vilkmuižas jaunkundzēm", vienreiz Jaunajā Rīgas teātrī, otrreiz Itālijā.