LNO būs pirmizrāde Pētera Čaikovska operai ''Mazepa''

28.janvārī plkst.19.00 Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks Pētera Čaikovska operas “Mazepa” pirmizrāde.

Iestudējums, kurš tapis sadarbībā ar Horvātijas Nacionālo teātri Zagrebā, veido LNO galvenais diriģents Modests Pitrens, viens no vadošajiem Horvātijas režisoriem Ozrens Prohičs, scenogrāfs Branko Lepens un kostīmu māksliniece Petra Dančeviča ir opermūzikas retums.

Neprātīgas mīlas, varaskāres un politisku spēļu virpuļa centrā - Ukrainas kazaku harizmātiskais vadonis Ivans Mazepa, neticami bagātais augstmanis Kočubejs un viņa skaistā meita Marija. Spītējot mīļotās tēva iebildumiem, Mazepa apprec Mariju. Par šo kaislību būs jāmaksā ar zeltu un asinīm...

Jaunajā iestudējumā lomās skatīsim Edemu Umerovu, Ivanu Ponomarenko (Mazepa), Krišjāni Norveli un Ramazu Čikviladzi (Kočubejs), Juliannu Bavarsku, Airu Rūrāni (Marija) u.c.

Šis iestudējums, kura pirmizrāde Horvātijas Nacionālajā teātrī Zagrebā notika 2010.gada maijā saņēmis atzinīgas atsauksmes Balkānu presē. „Skatuviskajos risinājumos un ainās saglabāta mūzikas bagātīgā daudznozīmība. Vēsturiskā freska ir atdzīvojusies; no leģendas tā kļuvusi par muzikālu drāmu,” pēc pirmizrādes Zagrebā recenzijā Horvātijas mākslas laikrakstā „Vijenac” rakstīja kritiķis Davors Šopfs.

P.Čaikovska septītā operas „Mazepa" (1883) librets veidots pēc Aleksandra Puškina vēsturiskās poēmas „Poltava" motīviem. Pirmizrāde notika 1884. gada 3. februārī Maskavā. Jau pēc četrām dienām „Mazepu” pirmo reizi izrādīja arī Sanktpēterburgā. Pēc pirmizrādes „Mazepa” tika atkārtoti uzvesta ne vien dažādos Krievijas teātros, bet arī Liverpūlē (1888), Varšavā (1912), Ņujorkā un Vīnē (1933), Florencē (1954), savukārt mūsdienās „Mazepa” piedzīvo atkārtotu popularitātes vilni -pēdējos gados tā uzvesta arī Bernē, Karslruē, Lionā, Milānā, Edinburgā, Zagrebā un daudzās citās pilsētās.

Rīgā „Mazepa” līdz šim uzvesta tikai divreiz. 1939. gadā 8. martā pirmizrādi piedzīvoja režisora Voldemāra Pūces un diriģenta Teodora Reitera veidotais uzvedums ar Romāna Sutas scenogrāfiju. Lomās – Ādolfs Kaktiņš, Milda Brehmane-Štengele, Jānis Niedra, Mariss Vētra, Herta Lūse un citi. Otro reizi „Mazepa” Rīgas operteātrī tika uzvesta 1953. gadā Nikolaja Vasiļjeva režijā, pie diriģenta pults – Rihards Glāzups. Mazepas lomu interpretēja Aleksandrs Viļumanis, Pēteris Grāvelis un Herberts Ozolītis, bet Mariju atveidoja Žermena Heine-Vāgnere, Vera Krampe un Regīna Māliņa.

Izklaide

Šova “X Faktors” aizvadītās sezonas uzvarētāja Emilija (Emilija Bērziņa) un reperis Reiks (Arvis Šķirus) laiduši klajā savu pirmo kopdarbu “Tikai ar Tevi”. Dziesmas izdošanai tika izvēlēts 19. septembris, kas ir Emilijas dzimšanas diena.

Svarīgākais