Rīgas Krievu teātrī notiks pirmizrāde Ingas Ābeles lugai "Labās asinis"

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī top izrāde pēc latviešu dramaturģes Ingas Ābeles lugas, tās pirmizrāde notiks 10.decembrī.

Šoreiz teātris skatītājiem piedāvās izrādi krievu valodā "Labās asinis", kas ir Ingas Ābeles jaunās lugas pirmais iestudējums.

Izrādi iestudē režisors Mihails Gruzdovs, kura iepriekšējais iestudējums šī teātra Mazajā zālē pagājušajā sezonā kļuva par vienu no vispieprasītākajām izrādēm.

Izrādes scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Ieva Kauliņa, savukārt lomās iejutīsies Dana Čerņecova vai Svetlana Voroņecka, Aleksejs Korgins, Olga Ņikuļina, Jeļena Sigova, Jevgeņijs Čerkess, Aleksandrs Maļikovs, Veronika Plotņikova, Sergejs Marčenko, Andrejs Možeiko, Anastasija Timošenko un Jekaterina Frolova.

Pirmā Ingas Ābeles luga, kas 2004.gadā tika iestudēta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, bija "Jasmīns". Tāpat kā toreiz, arī šoreiz dramaturģes lugu uz krievu valodu tulkojis Roalds Dobrovenskis.

Rīgas Krievu teātra mākslinieciskais vadītājs Igors Koņajevs uzsvēra, ka Inga Ābele ir mūsdienu dramaturģe, kas ar saviem darbiem kļuvusi populāra arī ārvalstīs. "Es uzskatu, ka ir svarīgi, lai teātri savā repertuārā iekļauj mūsdienu dramaturgu radītus darbus," akcentēja teātra mākslinieciskais vadītājs.

"Izrāde atklās tautas vēsturi, kas savijusies vienas ģimenes sāgā. Lai aktieri labāk izprastu un spētu iejusties savās lomās, vasaras beigās kopā ar lugas autori devāmies izbraukumā pa Latvijas laukiem, lai izpētītu vidi. Pēc šīs ekskursijas tika gūtas daudzas emocijas un jauna iedvesma, kā rezultātā autore pat savā darbā veica dažas korekcijas," atklāja Mihails Gruzdovs.

Izrādes galvenajai varonei Vējkalnu Glorijai pieder dzirnavas, noslēpums un kaimiņi, kas ir arī radi, kuriem nākas tikt skaidrībā, kā, ar ko un kā vārdā tālāk dzīvot, kuram kuru mīlēt un - kas ir labās asinis. Šajā darbā autore ironiski un tai pat laikā saudzīgi spēlējas ar replikām un tēliem, radot pa pusei mītu, pa pusei reālitāti, pa pusei sapni, pa pusei īstenību.

Izrādē varēs sastapties ar emociju dažādību, jo būs naids, šķiršanās sāpes, satikšanās prieks un mīlestība. Lai arī tēma šķiet nopietna, tomēr Inga Ābele spējusi iekļaut arī smieklīgas lietas, kur jūtams pat melnais humors, stāstīja Mihails Gruzdovs.

Savukārt pati lugas autore atklāja, ka pie savas jaunākās lugas radīšanas strādājusi aptuveni četrus gadus, apkopojot emocijas un informāciju, lai spētu savā darbā atspoguļot vienas ģimenes notikumus.