Rīgā norit Baltijas teātra festivāls

No 20.novembra līdz 22.novembrim Rīgā norit Baltijas mūsdienu drāmas teātra festivāls "Skats", piedāvājot Latvijā, Lietuvā un Igaunijā radītas izrādes, informē Latvijas Teātra darbinieku savienība.

Šogad festivāls notiek vienlaikus ar ikgadējo Spēlmaņu nakts skati, kas apkopo gada labākās izrādes un rezultējas Spēlmaņu nakts balvu piešķiršanas ceremonijā izcilā teātra režisora Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā 23.novembrī.

Baltijas mūsdienu drāmas festivāls piedāvā pārliecināties par kopīgo un atšķirīgo teātra mākslā - tiks parādīti divi labākie oriģināldramaturģijas iestudējumi no katras valsts.

Latvijas piedāvājums jeb Latvijas diena 20.novembrī ietver sevī pērnā gada Spēlmaņu nakts laureāti nominācijā Gada latviešu autora iestudējums - Jaunā Rīgas teātra izrādi "Ziedonis un Visums" Alvja Hermaņa režijā, izrādi par Imantu Ziedoni, cilvēku un dzejnieku, robežu šķērsotāju un ierastās kārtības jaucēju, dullu mākslinieku un latviešu intelektuāli, ar spožo Kaspara Znotiņa meistardarbu Ziedoņa ādā un matos un šī gada nominanti - Dailes teātra izrādi "Aija pēc Jaunsudrabiņa" Regnāra Vaivara režijā, izrādi, kurā Vaivars pa savam pārraksta klasisko Jaunsudrabiņa tekstu mūsdienu koordinātēs.

Igaunijas diena 21.novembrī piedāvās unikālu iespēju novērtēt divas neatkarīgo teātru izrādes. Pirmā - Von Krāla teātra "The End" ir piemērs tam, kādā līmenī strādā neatkarīga mākslinieku kopa, kas jau desmit gadus iekarojuši savu vietu Igaunijas teātru kopainā. Izrāde, kuras režiju veidojis aktieru ansamblis pats, apspēlē mūžīgo beigu sajūtu, kas vajā ikkatru domājošu būtni - šķiršanās no tuva cilvēka, šķiršanās no ilūzijām, no dzīves, no savas zemes. Un vienlaikus intriga - kas ir pēc tam, pēc beigām. Otrā - relatīvi nesen izveidotā Tartu Jaunā teātra izrāde "Ird.K.", kura brīvā formā izstāsta stāstu par ievērojamo igauņu režisoru Karelu Irdu un viņa pretrunu pilno dzīvi, kuras laikā viņš paguva būt gan padomju iznīcinātāju vienības dalībnieks, gan brīvmākslinieks, gan Tartu teātra Vanemuines veidotājs un izcilu izrāžu radītājs.

Lietuvas diena - 22.novembris - atnāks ar pilnīgi internacionālu un vienlaikus absolūti lietuvisku izrādi bērniem un viņu vecākiem - "Stārķa dāvana", kas gandrīz bez neviena vārda, toties ar etniskās mūzikas akcentiem, izstāstīs stāstu par cilvēka dzīvi un to, kā uzbūvēta pasaule. Izrādi veidojusi neatkarīga teātra kompānija no Viļņas - Galda teātris, un tā atzīta par gada labāko izrādi Lietuvā 2010.gadā un ieguvusi "Skatuves Zelta Krustu".

Savukārt grandiozākais darbs gaidāms festivāla noslēgumā Latvijas Nacionālā teātra telpās - Klaipēdas drāmas teātris viesosies ar pasaulē pazīstamā Jona Vaitkus iestudēto Gintara Grajauska lugu "Meitene, no kuras bijās Dievs", poētisku izrādi par Marijas dzīvi, kas notiek/notikusi tepat mums līdzās 20.gadsimta garumā, cauri neatkarības, vācu un krievu laikiem, iemīloties padomju lidmašīnās, cīnoties ar jaunajiem leišu biznesmeņiem un beigās vienu no tiem apprecot.

Paralēli jaunākajām un labākajām Baltijas teātru izrādēm skatītājiem tiek piedāvāta unikāla iespēja 20., 21. un 23.novembrī noskatīties trīs vadošo Baltijas režisoru iestudēto izrāžu videoversijas - kafejnīcā "Ampluā" Kaļķu ielā 16 (Krievu teātra pagrabstāvā).

21. un 22.novembrī Nacionālā teātra O-kartes Jaunajā zālē notiks Baltijas jauno dramaturgu lugu lasījumi Lauras Grozas, Andreja Jarovoja un Jurija Djakonova režijā.

Savukārt 22. un 23.novembrī Eiropas Savienības mājā notiks Starptautiskā teātra konference.