LNO šonedēļ pirmizrāde Vāgnera operai "Dievu mijkrēslis"

19.novembrī pl.15.00 pirmizrādi piedzīvos Riharda Vāgnera operas Dievu mijkrēslis iestudējums, kas noslēgs vērienīgāko LNO projektu Riharda Vāgnera tetraloģijas Nībelunga gredzens iestudēšanu.

Jauniestudējuma muzikālais vadītājas un diriģents ir Korneliuss Meisters, režisors Viesturs Kairišs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne. Iestudējumā piedalās LNO orķestris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Godinot komponista 200. jubileju, 2013. gadā LNO izrādīs tetraloģiju pilnībā – pirmo reizi vairāk nekā 100 gadu laikā.

Sadursme starp mīlas alkām un varaskāri, ko Vāgners attīstīja un padziļināja „Nībelunga gredzena” pirmajās operās Reinas zelts, Valkīra un Zīgfrīds, sasniedz satriecošo kulmināciju cikla noslēgumā. „Dievu mijkrēšļa” varonis Zīgfrīds, pats to pat nenojaušot, nodod savu līgavu Brinhildi. Viņa zvēr atriebties un aizsāk traģisku notikumu virkni, kas noved līdz pasaules galam.

Dievu mijkrēšļa radošā komanda ir izcili, profesionāļu un skatītāju atzinības lutināti mākslinieki.

Iestudējuma diriģents un muzikālais vadītājs – lieliskais Riharda Vāgnera mūzikas interprets vācietis Korneliuss Meisters ir jauna, bet spoža zvaigzne mūzikas debesīs, kas šobrīd diriģē labākajos Eiropas opernamos un koncertzālēs.

Dievu un varoņu teiksmainos likteņus Dievu mijkrēslī atveidos starptautiski pazīstami Vāgnera mūzikas izpildītāji - zviedru tenors Larss Klēvemans, kurš ar panākumiem dzied galvenās lomas ne vien visās Nībelunga gredzena tetraloģijas daļās, bet arī daudzās citās Vāgnera operās. Evas Tērneres balvas laureāte soprāns Katrīna Fostere ir fenomenāla Brinhilde Gredzena cikla operu iestudējumos Hamburgā, Helsinkos, Veimārā, Budapeštā un Esenē. Zviedru baritona Markusa Jupitera plašajā repertuārā ir Klīstošā holandieša titulloma, Votāns un Alberihs Reinas zeltā, kā arī Klingzors Parsifālā. Ar šīm un daudzām citām lomām viņš ar panākumiem uzstājas Oslo, Stokholmā, Zalcburgā, Karlsrūē un Parīzē.

Visatzinīgākās atsauksmes kritiķi veltījuši soprāna Elizabetes Stridas kristālskaidrajai balsij Elizabetes lomā Vāgnera Tanheizera iestudējumos Oslo un Tamperē.

Bass Johans Šinklers dažādos Zviedrijas un Vācijas opernamos ovācijas saņem par virkni Vāgnera lomu.

Bez jau pieminētajām zvaigznēm Rīgā dzirdēsim arī Kosmu Ranueru, Ļubovu Sokolovu un mūsu solistes Lieni Kinču, Airu Rūrāni, Kristīni Zadovsku.

Iestudējuma režisors Viesturs Kairišs, starptautiskās operpasaules ievērību guvis ar R. Vāgnera Valkīras iestudējumu LNO (2007), ko veidojis kopā ar mākslinieku Ilmāru Blumbergu. Bet par starptautisku triumfu kļuva R. Vāgnera Zīgfrīda iestudējums LNO (2008) – V. Kairiša kopdarbs ar muzikāli ģeniālo K. Meisteru. Zīgfrīds novērtēts arī ar Latvijas Teātra balvu.

Izklaide

Šonedēļ “Kultūrtelpā Auss” norisinājās “Izdevniecības MicRec” organizētā pirmā “Maestro Songwriting Camp” dziesmu rakstīšanas nometne, kuru apmeklēja arī tās patrons Raimonds Pauls. Ar rezultātiem viņš palika visnotaļ apmierināts.