Nacionālajā teātrī pirmizrāde Seņkova iestudējai "Izrāde.Gals"

© publicitātes foto

Latvijas Nacionālā teātra OKartes Jaunajā zālē 10.novembrī pirmizrāde režisora Elmāra Seņkova iestudētajai traģikomēdijai "Izrāde:Gals'', kuras dramaturgi Rasa Bugavičute un Edgars Niklasons.

"Izrāde būs kā izziņas materiāls par to, kā top izrāde, kā notiek aktiera pārtapšana par tēlu un, protams, ne tikai par to.Mēģinām domāt par to – kur ir katra cilvēka pasaules gals? Spēlejamies ar teatrālām klišejām, ar dramaturģiskām klišejām… Izrāde ir domāta visiem tiem, kam interesē teātris, neatkarīgi no vecuma,” par ieceri stāsta režisors.

"Tas ir nebijis, vismaz man nebijis darba process. Vispirms tika radīti aktieru tēli, kuri pēc tam – šie izdomātie aktieri- iestudē etīdes. Kad mēs skatāmies uz sevi no malas, visvieglāk ir radīt klišejas, bet reāli nospēlēt ir grūti. Tāpat kā vieglāk ir nospēlēt to kas nesanāk , nekā to, kas sanāk. Interesanti, ka man bija vieglāk spēlēt etīdes kā izdomātajam aktierim nekā Jānim Vimbam. Kāpēc? Atbildi var atrast izrādē,"norāda aktieris Jānis Vimba.

Seši absolūti atšķirīgi un savstarpēji sveši aktieri ir izturējuši konkursu, lai piedalītos eksperimentālā projektā, par kuru zināms tikai tā nosaukums - "Gals". Aktieri ir iesaistījušies visa radīšanā, lai tā vai citādāk pierādītu savu vajadzību teātrī, tāpēc sadzīviskas ainas par cilvēka iekšējās pasaules galiem tie izspēlē, izliekot lomās sevi visu. Taču režisora plāns attiecībā uz projekta gala rezultātu nav tik viennozīmīgs. Izrādes mēģinājumu process tiek filmēts, neļaujot aktieriem paslēpties aiz lomu un dzeltenās preses uzliktajām maskām. Kas nu ir interesantāks - darbs, kuru aktieri rada skatuvei, vai viņi paši? Režisors rotaļājas ar šīm realitātēm - Skatuve, Aizskatuve un Dzīve, jo, galu galā, tieši savstarpējās attiecības un ikdiena ir tie lielumi, kuros slēpjas mūsu emociju esence. Tur arī rodas ārēji smieklīgas ikdienas situācijas, kas nereti sevī slēpj mūsu iekšējās pasaules galus, kurus mēs mēdzam uztvert nevajadzīgi smagi, sabiezinot krāsas. Viss taču nebūt nav tik slikti, jo katrs gals ir kaut kā jauna sākums!

Lomās : Ināra Slucka, Normunds Laizāns, Ģirts Liuziniks, Jānis Vimba, Anete Saulīte, Jurijs Djakonovs. Četri no šiem aktieriem Ināra Slucka, Normunds Laizāns, Ģirts Liuiziniks un Jurijs Djakonovs ir „Spēlmaņu nakts” 2010./2011.gada nominanti.

Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!  

Svarīgākais