Igaunijas "Estonia" teātrī notiks Žagara iestudētās operas pirmizrāde

4.novembrī "Estonia" teātrī Igaunijas galvaspilsētā Tallinā būs Džakomo Pučīni operas "Manona Lesko" pirmizrāde Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktora un režisora Andreja Žagara versijā, informē LNO Komunikāciju daļas vadītāja Inga Vasiļjeva.

Andreja Žagara iestudējums skatītājus aizvedīs uz Santropēzu pagājušā gadsimta 60.gados, pavēstīdams stāstu par pilsētas iekārotāko sievieti Manonu, kuras aizraušanās un vājība ir greznība. Manona iegūst visu, par ko sieviete var sapņot, bet liktenis sniedz izaicinājumu. Viņa tiek nostādīta izvēles priekšā - sekot savai mīlestībai de Grijē nabadzībā, vai pārtikusi dzīve ar vīru, kuru viņa nemīl.

Andrejs Žagars ir teātra vadītājs, aktieris un režisors, kurš ir pazīstams ar saviem nopelniem operas žanra veicināšanā Latvijā un starptautiskā mērogā, kā arī attīstījis sadarbību starp LNO un ārvalstu kultūras iestādēm, par ko saņēmis vairākus apbalvojumus: Lietuvas Nopelnu ordeņa Virsnieka krustu (2011), Krievijas Draudzības ordeni par kultūras saikņu stiprināšanu starp Latviju un Krieviju (2010), Nīderlandes karaļnama ordeni "Orange-Nassau" (2006), Triju Zvaigžņu ordeni (2002), Francijas Goda Leģiona ordeni (2001).

"Manonas Lesko" iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Arvo Volmers, scenogrāfiju veido latviešu izcelsmes māksliniece Renāte Lorence, kostīmus - Kristīne Pasternaka no LNO, gaismu mākslinieks ir Kevins Vins Džons no Lielbritānijas, horeogrāfe - Elita Bukovska no LNO.

Izklaide

Šova “X Faktors” aizvadītās sezonas uzvarētāja Emilija (Emilija Bērziņa) un reperis Reiks (Arvis Šķirus) laiduši klajā savu pirmo kopdarbu “Tikai ar Tevi”. Dziesmas izdošanai tika izvēlēts 19. septembris, kas ir Emilijas dzimšanas diena.