Jaunais Rīgas teātris viesosies vairākos festivālos Francijā

Jaunais Rīgas teātris (JRT) novembrī viesosies vairākos festivālos Francijā.

No 4. līdz 18. novembrim ar izrādēm „Soņa” un „Klusuma skaņas” JRT viesosies festivālā Automne en Normandie (Rudens Normandijā).

Festivāls notiek katru gadu Normandijas reģiona lielākajās pilsētās – Djepā, Ruānā, Havrā, kā arī vairākās mazajās pilsētiņās. Šogad festivāls notiek no 19. oktobra līdz 21. novembrim, piedāvājot baudīt klasiskās mūzikas koncertus, teātri un dejas kompāniju sniegumu uz trīsdesmit dažādām skatuvēm. Skatītājiem tiek piedāvāta plaša kultūras pasākumu programma: izrādes, tikšanās ar māksliniekiem, kursi, semināri, koncerti. Festivāla viesu vidū šogad ir Maikls Naimens, Ensemble Intercontemporain, Schaubuhne Berlin, Nīderlandes dejas teātris, Jaunais Rīgas teātris u. c. Programmā iekļauts minimālisma komponistu Vima Mertensa, Gevina Braiersa un Maikla Naimena mūzikas maratons.

No 17. līdz 19. novembrim izrāde „Soņa” būs skatāma festivālā Les Boreales Kaēnā.

Ziemeļvalstu mākslas un literatūras festivāls Les Boreales dibināts 1992. gadā pēc Ērika Eidū (Eric Eydoux) un Lenas Kristensenas (Lena Christensen) iniciatīvas sadarbībā ar OFNEC un Kaēnas Ziemeļvalstu studiju departamentu. Festivāls sākotnēji tika veltīts Ziemeļvalstu literatūrai, bet drīz kļuva atvērts arī citām mākslas nozarēm, iepazīstinot ar rakstniekiem, mūziķiem, fotogrāfiem, horeogrāfiem, aktieriem un māksliniekiem no Dānijas, Somijas, Īslandes, Norvēģijas un Zviedrijas, kā arī māksliniekiem, kas ir tiešā veidā saistīti ar kādu no šīm valstīm. Festivāls notiek katru gadu novembrī Normandijas reģionā, pārsvarā Kaēnā. Vienas vai divu nedēļu garumā interesenti aicināti baudīt izstādes, koncertus, filmas, dejas un teātra izrādes un tikties ar apmēram četrdesmit Ziemeļvalstu un franču autoriem, kuri piedalās debatēs, dialogos un lasījumos, literārās nedēļas nogales izrādēs vai tiekas ar interesentiem bibliotēkās, skolās un grāmatnīcās. Šogad festivāls Les Boreales notiks no 3. līdz 19. novembrim.

22. un 23. novembrī izrāde „Soņa” būs skatāma viesizrādēs Šerbūrā, uz Le Trident Scene Nationale de Cherbourg skatuves.

Le Trident ir dažādu mūsdienu skatuves mākslas pasākumu – teātra, cirka un dejas izrāžu un koncertu norises vieta. Teātris izvietots trīs dažādās ēkās – Le theatre a l`Italienne, Le Vox un Theatre de la Butte. Le theatre a l`Italienne atklāts 1882. gadā, proscēnija autors ir Šarls de Lalands (Charles de Lalande). Zālē ir 600 vietu, kas izvietotas parterā un balkonos trijos stāvos. Šajā ēkā darbojas le Trident kolektīvs. Le Vox atjaunots 2000. gadā, tajā ir 240 vietas, vienīgā ieeja atrodas uz skatuves, tādēļ pēc izrādes sākuma kavētāji zālē netiek ielaisti. Savukārt Theatre de la Butte celts 1986. gadā, un tajā ir 400 vietu liela zāle, kurā skatītāji var izvēlēties sev sēdvietu paši. Izrāde „Soņa” tiks spēlēta šajā ēkā.