Nacionālajā teātrī top Ziemassvētku izrāde "Sudraba slidas"

Latvijas Nacionālajā teātrī top jauna izrāde ģimenei Mērijas Meipsas –Dodžas „Sudraba slidas”.

Izrādi iestudē režisors Edmunds Freibergs, scenogrāfiju veido Mārtiņš Vilkārsis, bet izrādes mūzikālo noformējumu veido komponists Raimonds Pauls.

Jāatzīmē, ka Raimonds Pauls šodien, 28. oktobrī, ierakstījis mūzikas pavadījumu topošajai izrādei. Pavadījumu komponists spēlējis uz Latvijas Radio jaunā "Steinway" flīģeļa, kas pavisam nesen nonācis Latvijas Radio īpašumā.

"Izrādes mūzika ir veidota Ziemassvētku noskaņās, tā būs liriska, ar sentimentu, man pašam šī Ziemassvētku intonācija ir tuva. Daudz esmu spēlējis Ziemassvētku mūziku, tā iespaids būs jūtams izrādē. Klasiskais paraugs man ir „Klusa naksts, svēta nakts”, nedaudz būs Mocarta, Haidna noskaņa šajā mūzikā," stāsta Pauls.

„Sadarbība ar Edmundu Freibergu man ir jau no Brežņeva, Vosa laikiem. Savā laikā kopīgi veidojām estrādes koncertus. Ar viņu strādāt ir viegli, Edmunds ir muzikāls, nav kaprīzs…”- atzīst Raimonds Pauls.

Ziemassvētku stāsta „Sudraba slidas” darbība notiek 19. gadsimta Holandē, kur pa aizsalušajiem kanāliem bērni skrien ar slidām.Mājām, kurās mīt mazie holandiešu bērni, paēduši, silti apģērbti un laimīgi. Tikai pašā pilsētiņas nomalē, pussabrucis un pelēks, slejas kāds trūcīgs namiņš, kurā dzīvo mazā Grētele, viņas krietnais brālis Hanss, viņu vienmēr norūpējusies, darbos nogurusī mamma un slimais tēvs, kurš pēc nelaimes gadījuma uz dambja ir zaudējis atmiņu un neatceras to, kur noglabājis paprāvu naudas summu.

Tuvojas slidošanas sacensības, visiem bērniem ir slidas, izņemot Grēteli un Hansu. Bet, izrādās, dzīve bagātos bērnus nebūt nav padarījusi skopus un ļaunus, viņu sirdis nepieņem to, kas viņiem šķiet netaisns – cilvēku šķirošanu pēc viņu maka biezuma, un notiek brīnumi...

Izrāde vecākiem, kas vēlas saviem bērniem uzdāvināt ticību brīnumam un pārliecību, ka laba sirds ļauj pārvarēt visus šķēršļus par spīti tam, cik daudz naudas tev makā. Un, protams, bērniem.

Izrādē piedalās aktieri Ainārs Ančevskis, Sanita Pušpure, Dace Bonāte, Ilze Rudolfa, Marija Bērziņa, Ivars Puga, Voldemārs Šoriņš, Egils Melbārdis.

Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!  

Svarīgākais