Jaunais Rīgas teātris viesojas festivālos Baltkrievijā un Itālijā

Jaunais Rīgas teātris 9.oktobrī un 10.oktobrī ar izrādi "Klusuma skaņas" Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā piedalās Starptautiskajā teātra festivālā "The Arte".

Festivāla programmā iekļautās izrādes, kas ieguvušas dažādas teātra balvas un piedalījušās nozīmīgos starptautiskos teātra festivālos. Piedalīties festivālā aicināti tādi režijas meistari kā Alvis Hermanis, Oskars Koršunovs un Gžegožs Jažina. Festivālā piedalīsies kompānijas no Krievijas, Lietuvas, Latvijas, Polijas, Francijas, Korejas un Argentīnas. Forumā būs skatāma plaša poļu teātra programma.

Savukārt 15. un 16.oktobrī ar izrādi "Kapusvētki" Jaunais Rīgas teātris viesosies Itālijā, Modenā notiekošajā festivālā "VIE Scena Contemporanea Festival".

Izrāžu "Klusuma skaņas" un "Kapusvētki" režisors ir teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.

Izrādes "Klusuma skaņas" darbība norisinās 1968.gadā. Lai gan tas bija revolucionāru nemieru laiks - studentu nemieri Francijā, "Prāgas pavasaris" Čehoslovākijā -, Alvim Hermanim tā ir izrāde "par jaunību, par zaudēto nevainību, arī par īpašu laiku, kāds bija 60.gadu beigās, kad cilvēks vēl loloja ilūziju par kolektīvu laimi". Šī atmosfēra tiek raksturota ar Saimona un Garfunkela dziesmām.

Savukārt izrāde "Kapusvētki" ir noslēdzošais darbs Latvijas cilvēkpētniecības procesā. Tēmas noslēgumam ļoti īpaša un unikāla Latvijas tradīcija - kapusvētki. Izrādes aktieri gada garumā ne tikai vākuši un veidojuši izrādes literāro materiālu, pētot Latvijas kapu kultūru, bet arī apguvuši pūšamo instrumentu spēli. Izrādē muzicē speciāli šim iestudējumam tapušais Jaunā Rīgas teātra pūtēju orķestris. Īpašo kapusvētku noskaņu vizualizēt izrādē palīdz Mārtiņa Grauda fotogrāfijas. Šoreiz bez intereses par Latvijai unikālo izrādes veidotāji ir meklējušu arī līdzīgo dažādu tautu attieksmēs pret aizgājējiem un nāvi.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais