Latvijas Nacionālajā operā top multimediāla opera "Kara daba. Mūzika. Manga. Mašīnas"

Latvijas Nacionālajā operā top multimediāla mangas* opera Kara daba. Mūzika. Manga. Mašīnas (War Sum Up. Music. Manga. Machines), kura pasaules pirmizrādi piedzīvos 2. septembrī.

Mangas operas Kara daba tapšanu iedvesmojusi Japānas kultūra un tās spēcīgi ekspresīvā dzeja, popmūzika, precizitāte un brutalitāte, kuru klātbūtne būs jūtama izrādes mūzikā, dziesmās, libretā un attēlu pasaulē.

Mūziku operai sarakstījuši The Irrepressibles un latviešu komponiste Santa Ratniece sadarbībā ar Žilbēru Nuno (Francija). To izpildīs divpadsmit Latvijas Radio kora dziedātāji diriģenta Kaspara Putniņa vadībā. Kara dabas tapšanu iedvesmojusi japāņu mangas komiksu pasaule, bet sižeta pamatā ir mūžīgais stāsts par karu.

The Irrepressibles un Santas Ratnieces komponētajā mūzikā sajaucas vairāki muzikālās izteiksmes veidi un stili, tostarp kamerpops, elektroniskā mūzika, ēteriska kormūzika un japāņu tautas mūzika. Librets ir veidots, par pamatu ņemot oriģinālās japāņu No teātra lugas, un tiks izpildīts japāniski. Galvenā loma stāsta parādīšanā būs īpaši liela izmēra mangas zīmējumiem.

Izrāde stāsta par trim dzīvēm: kareivis, kas nogalināts kaujas laukā, kļūst par spoku; spiedze, kura karā notverta gūstā un pārvērš sevi par fantāzijas supervaroni, lai tiktu atbrīvota; karavīrs, kurš cieš no posttraumatiskā stresa sindroma, atgriežas kara laukā un tiek nogalināts bumbas sprādzienā. Visiem trim tēliem jāizstāsta savs dzīvesstāsts, lai viņu dvēseles rastu mieru.

Topošā iestudējuma koncepcijas autori ir režisore Kirstena Dēlholma un libretists Villijs Flindts. Kostīmus veido šobrīd slavenākais skandināvu modes dizainers Henriks Vibskovs, gaismu mākslinieks – Jespers Konshaugs, mangas zīmējumus veidojis Hikaru Haijaši.

Paralēli iestudējuma tapšanai zviedru producentu kompānija 29 media veido filmu par režisori Kirstenu Dēlholmu, par pamatu ņemot Kara dabas mēģinājumu procesu. Maija nogalē filmas radošā grupa viesojās Latvijas Nacionālajā operā.

Kara daba pēc izrādēm Rīgā būs skatāma arī Ultima festivālā, Oslo operā, Odenses teātrī (Dānija), Mūzikas un skatuves mākslu centrā Ārhūsā un Dānijas Karaliskajā teātrī Kopenhāgenā.

Izrādi producē starptautiskā performances un instalāciju laboratorija Hotel Pro Forma (Dānija) un britu performanču popa orķestris The Irrepressibles (Lielbritānija) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo operu.

Latvijas Nacionālā opera un Latvijas Radio koris ar Dānijas producentu kompāniju Hotel Pro Forma sadarbojās jau 2007. gadā, veidojot opergleznu trīs daļās Operācija: Orfejs.

16. un 17. oktobrī Kara daba Latvijas Nacionālajā operā būs skatāma jaunās mūzikas festivāla Arēna ietvaros.

*manga – vārds japāņu valodā, kas nozīmē komiksus jeb „grafiskās noveles”, un ārpus Japānas attiecas uz tieši tajā veidotajiem darbiem. Salīdzinot ar Rietumu komiksiem, mangas tiek zīmētas daudz plašākai mērķauditorijai un nereti skar jautājumus, ar ko Rietumos nodarbojas „nopietnāki” mākslas veidi.